O-STA

Modri 7

Spoštovani,

vljudno vabljeni na sedmi koncert Modrega abonmaja Slovenske filharmonije (Stravaganze 7), ki bo 11. in 12. maja 2017 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije

Stefanos Tsialis, dirigent

Tina Žerdin, harfa

Sera Goesch, sopran

Miran Kolbl, koncertni mojster

spored:

Dane Škerl: Tretji koncert za orkester (Terzo Concerto - intonazioni Concertanti)

Reinhold Glière: Koncert za harfo in orkester v Es-duru, op. 74

Koncert za koloraturni sopran in orkester v f-molu, op. 82

Sergej Prokofjev: Poročnik Kijé, orkestrska suita

Skladatelj in zaslužni profesor ljubljanske Akademije za glasbo Dane Škerl (1931-2002) je bil med drugim tudi učitelj prejemnika nagrade Prešernovega sklada za leto 2016 Ambroža Čopija. Škerl pa je bil učenec Lucijana Marije Škerjanca (1900-1973), skladatelja, profesorja, publicista in v prvi polovici petdesetih letih direktorja ter umetniškega vodje Slovenske filharmonije, izjemne osebnosti, ki bi mu ob 120. obletnici rojstva veljalo posvetiti veliko pozornosti.

Zanimiva bo primerjava Škerlove glasbe s tremi partiturami iz sovjetskega časa, ki veljajo za bolj 'dostopne' - gre za koncerta Reinholda Glièreja (1875-1956), zelo tradicionalnega skladatelja,

ki se je po revoluciji znašel kot riba v vodi in poleg pedagoških aktivnosti nekaj časa vodil tudi Zvezo sovjetskih skladateljev. Zanimivo je, da je tudi v času tako velikih preizkušenj in političnih pritiskov brez težav pisal na prvi pogled tako dekadentna dela, kot sta koncerta za harfo (iz leta 1938) in koloraturni sopran (1943).


Glière je prav tako povezan s Prokofjevom - bil je njegov mladostni pedagog. Ravno naročilo filmske glasbe za Poročnika Kijéja je bilo pomemben dejavnik pri vrnitvi Prokofjeva v domovino. Filmsko glasbo je skladatelj sam predelal v petstavčno suito, zgodba pa je čudovita komedija iz časa carja Pavla I., ki ga vlečejo za nos nabriti dvorjani.

Grški dirigent Stefanos Tsialis (1964) od leta 2014 izjemno uspešno deluje kot glavni dirigent in umetniški vodja Atenskega državnega orkestra. V času njegovega mandata je obiskanost koncertov tega orkestra izjemno narasla. Študiral je na Dunaju, med njegovimi mentorji pa so bili tudi Leonard Bernstein, Vaclav Neumann in Rolf Reuter.

Turška sopranistka Sera Goesch se je šolala na Univerzi za lepe umetnosti Mimarja Sinana v Istanbulu ter na Univerzi na Dunaju, kjer je diplomirala leta 2011. Nastopa v Händlovih, Bachovih, Mozartovih, Beethovnovih, Verdijevih in Straussovih oratorijih, operah in operetah,

dejavna pa je tudi na koncertnem odru.

Tina Žerdin je študij harfe zaključila na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Od leta 2009 ima status samostojne kulturne delavke. Je solistka, komorna glasbenica, pedagoginja, članica uglednih mednarodnih festivalskih orkestrov in gostja opernih hiš in simfoničnih orkestrov doma in v tujini.

Vljudno vabljeni!

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana

T +386 1 24 10 800, www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299/300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si