O-STA

Evropska komisarka "pokazala" kje se skriva denar za 3. razvojno os

V petek, 12. maja 2017, je Ravne na Koroškem obiskala evropska komisarka mag. Violeta Bulc, ki v Evropski komisiji zastopa resor prometa. Njeno področje dela zajema tudi krepitev "hrbtenice" prometnega omrežja v Evropski uniji. Zato je kaj hitro debata prišla na 3. razvojno os, kot glavno prometno prioriteto Koroške. Evropska komisarka je med uvodno predstavitvijo izpostavila podatek, da na evropskih cestah na letni ravni življenje izgubi okoli 26.000 ljudi. V navezavi s tem je vodja Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik komisarki predstavil nujnost izgradnje hitre ceste na Koroško, saj je regionalna cesta G1-4, ki pelje na Koroško, po vseh statistikah označena kot najbolj smrtonosna cesta v Sloveniji.

Ker se po sprejetju državnega prostorskega načrta na relaciji Šentrupert-Slovenj Gradec postavlja novo vprašanje finančne konstrukcije izvedbe projekta, je Verhovnik komisarki zastavil tri konkretna vprašanja:

1. Ali v institucijah EU obstajajo viri financiranja za 3. razvojno os?

2. Kdaj bi ta sredstva Slovenija lahko počrpala?

3. Kdo oz. kateri organ v Republiki Sloveniji je pristojen za črpanje teh sredstev?

Odgovori komisarke Bulčeve so bili jasni in nedvoumni. Odgovor na prvo vprašanje je bil DA. Slovenija bi ta sredstva že lahko črpala v tej perspektivi, vendar za njih sploh ni zaprosila. Zato bodo sredstva iz evropske kohezije zopet na voljo v finančni perspektivi 2020-2026. To pa je tudi čas, ko je predvidena izgradnja hitre ceste. Na zadnje vprašanje je bil odgovor zelo jasen. V Sloveniji mora za ta sredstva zaprositi Ministrstvo za infrastrukturo.

Iz tega lahko sklepa, da je žogica spet v Ljubljani na ministrstvu, kjer bo potrebno zavihati rokave in preiti od besed k dejanjem. Brez realne finančne konstrukcije namreč ni mogoče graditi ceste. Pri tem želimo v Mladinski iniciativi še enkrat izpostaviti, da 3. razvojna os ne zajema samo 31-kilometrskega odseka od Šentruperta do Slovenj Gradca temveč, da je potrebno zgraditi to cesto na celotni relaciji od mejnega prehoda Holmec do Vinice na Hrvaškem.

HOČ'MO CESTO!

S spoštovanjem,

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os

Aljaž Verhovnik, vodja iniciative