O-STA

Otroški balet Picko in Packo že stotič na odru

Legendarna zgodba, "nagajiva" koreografija, razgibana glasba

Baletni ansambel bo v sredo, 24. maja, ob 17. uri, na velikem odru SNG Opera in balet Ljubljana uprizoril že stoto baletno zgodbo za otroke z naslovom Picko in Packo.

Predstava na simpatičen način in skozi vragolije glavnih junakov navdušuje vse otroke. Duhovita koreografija in razgibana glasba jim približata legendarno otroško delo, ki ga je leta 1865 z izvirnim naslovom Max und Moritz napisal nemški pisatelj, pesnik in slikar Wilhelm Busch. Picko in Packo sta v hipu zaslovela po vsem svetu (prevedena sta bila v več kot 30 jezikov), virtuozno kombiniranje besede in slike pa je njunega očeta uvrstilo celo med začetnike modernega risanega komičnega filma in stripa.

Na našem odru baletniki poleg plesa zgodbo tudi pripovedujejo in pojejo v rimah, ki jih je zapisala Svetlana Makarovič. V baletne copatke je Picka in Packa obul nemški koreograf Torsten Händler, ki je predstavo z velikanskim uspehom prvič uprizoril leta 1998 v Berlinu na odru Državne opere Unter den Linden in z njo sprožil nastanek mnogih različic po številnih odrih v Nemčiji. Skozi vragolije in norčije nabritih fantov nas spremlja humorna glasba švicarskega skladatelja Gisberta Nätherja, ki mu je Združenje Wilhelma Buscha za to glasbo leta 1996 podelilo prestižno zlato medaljo.

Baletna predstava Picko in Packo ne nudi zgolj umetniškega užitka, temveč staršem in učiteljem odpira tudi več možnosti za pogovor z otroki o odraščanju, nagajivosti, odnosu do drugih ljudi ter otrokovih potrebah po iskanju meja, in mlajšim odpira svet prostrane baletne umetnosti.

Če sodimo po odzivih občinstva in priljubljenosti, se zgodbi o lumparijah Picka in Packa obeta še dolgo baletno življenje ...

Foto: Picko in Packo (Arhiv SNG Opera in balet Ljubljana)