O-STA

Telekom Slovenije je Porodnišnici Ljubljana podaril CTG-aparat za spremljanje stanja dvojčkov in operacijsko luč za porodni blok

V torek, 23. maja, je Telekom Slovenije na priložnostnem dogodku Porodnišnici Ljubljana (KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana) v uporabo predal CTG-aparat za spremljanje stanja dvojčkov in operacijsko luč za porodni blok. V Telekomu Slovenije, kjer je 43 zaposlenih tudi staršev dvojčkov, dva zaposlena pa sta starša trojčkov, so se za donacijo odločili v okviru akcije Slojenčki, ki je namenjena zbiranju sredstev za obnovo porodnišnice in medicinskih naprav.

S pomočjo CTG-aparata lahko zdravniki v času nosečnosti in poroda spremljajo delovanje plodovega srca in aktivnosti mišic maternične stene. Med porodom nadzorujejo porodnice in plodove, ob hkratnem porodu dveh ali več otrok pa je potrebna še večja pozornost.

Doc. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., predstojnica KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana, je ob tej priložnosti povedala: "V Porodnišnici Ljubljana se vsako leto rodi okoli 200 parov dvojčkov ter tudi 2-4 trojčki. Število večplodnih nosečnosti v svetu narašča, prav tako tudi v Sloveniji. Pred tridesetimi leti se je rodil en par dvojčkov na 100 porodov, danes pa se pri nas rodita skoraj dva para dvojčkov na 100 porodov. Pri nosečnostih z dvojčki je veliko več zapletov kot pri enojčkih, zato potrebujemo za varno in strokovno vodenje nosečnosti sodobne naprave, ki niso poceni.

Ker je zapletov pomembno več, prihaja v Porodnišnico Ljubljana, ki je osrednja slovenska porodnišnica, ko se v nosečnosti pojavijo težji zapleti, precej nosečnic z dvojčki iz vseh slovenskih krajev. Tako predstavljajo porodi dvojčkov 3-4 odstotke porodov v Porodnišnici Ljubljana, pomembno več kot v ostalih slovenskih porodnišnicah.

Podarjeni CTG-aparat za spremljanje porodnice in dvojčkov med porodom bo tako pomembno prispeval k varnejšim porodom dvojčkov iz vse Slovenije. Donacije Telekoma Slovenije smo izjemno veseli. Upamo, da se bo akcija Slojenčki še naprej tako uspešno nadaljevala."

V Telekomu Slovenije so zaposleni štirje pari dvojčkov, 43 zaposlenih je staršev dvojčkov, dva zaposlena pa sta starša trojčkov. Rudolf Skobe, predsednik uprave Telekoma Slovenije, pravi, da "v družbi dejavno prepoznavamo priložnosti, kjer lahko s svojim znanjem, s finančnimi sredstvi in z drugimi viri prispevamo k razvoju okolja, v katerem delujemo. Pri tem posebno pozornost namenjamo aktivnostim, ki so namenjene najmlajšim, tako da smo se z veseljem pridružili tudi akciji Slojenčki. Rojstvo otroka je resnično čudovit dogodek, če pa ob tem prideta na svet hkrati dva ali celo več malih čudežev, pa je odgovornost tudi na strani medicine toliko večja. Zato je prav, da za zdrav razvoj in varen porod pomagamo tudi tako, da je zdravnikom na voljo najsodobnejša medicinska oprema."

Ob tem bo Telekom Slovenije staršem dvojčkov, trojčkov ali celo večjega števila otrok, ki se bodo v porodnišnici UKC Ljubljana rodili do konca letošnjega leta, podaril brezplačno naročnino na storitev TViN, ki omogoča ogled več kot 90 TV-programov in drugih vsebin prek računalnika, tablice ali mobitela ter dodatno praktično darilo.