O-STA

Koroška vstaja-HOČ'MO CESTO!

Govor Andreja Grobelnika - Mladinska iniciativa za 3. razvojno os

Spoštovane Korošice, spoštovani Korošci.

Danes ste slišali veliko leporečenja s strani politike. Naj vam kot soavtor študije HOČ'MO CESTO naštejem nekaj dejstev :

· Koroška je najbolj oddaljena regija od avtocestnega križa

· BDP na prebivalca na Koroškem zaostaja 22% za slovenskim povprečjem

· Prebivalstvo koroške se drastično zmanjšuje

· Vsak dan se na delo iz regije vozi 20% delovno aktivnega prebivalstva

· S Koroške je izginilo skoraj 40% mladih

· Vplačujemo cestnine, vozimo pa po cestah ne vrednih te besede.

· Izgubili smo osem pomembnih regijskih uradov.

Spoštovani,

V prejšnjem tednu je minister za infrastrukturo, taktično sklical sestanek pred našim shodom, kjer je obljubil podpis sporazuma, ki bo državo zavezal k izgradnji štiripasovne hitre ceste na Koroško.

Danes bi lahko odpirali šampanjce, ampak kaj ko nas politika vedno znova razočara. Od prve ideje o cesti mineva 40 let, prav tako mineva tretje leto od kar smo formalno organizirali Mladinsko civilno iniciativo za 3. razvojno os.

Kljub dejstvu, o nesprejemljivem časovnem razponu, smo s strani koroške politike dobili opazko, da smo "nestrpna mladina". Sporočamo jim, da bomo ob njihovi dosedanji politiki mencanja in preračunavanja na to cesto čakali toliko let, dokler najbrž ne bo več potrebna. Mladi iščejo službe drugod, iz regije pa z mladino odhaja, kreativnost, zanos, elan, nova znanja in še bi lahko našteval...

Želimo res na račun politične preračunljivosti postati regija otopelosti?

Lokalni strankarski veljaki, ki so danes med nami na shodu pa izražajo skepso do mladinske iniciative in tekmujejo v tem kdo bo napletel boljše politično ozadje. Ne bojte se strankarski vojaki ... Povejte vašim šefom v Ljubljani, da se bomo po cesti vozili tako levi, kot desni in ljudje vseh barv nazorov in pogledov. Da trenutne nevarne koroške ceste, ne sejejo poškodb in smrti med levimi in desnimi, pač pa smo lahko žrtve te zapostavljenosti prav vsi, prav vsak od nas.

Spoštovano Ljudstvo, ne pustite, da vam zopet za potrebe politične manipulacije iz rok iztrgajo projekt stoletja, ki bo Koroški dal to, kar ji pripada. Bodimo enotni, predvsem pa bodimo vztrajni.

Mladinska iniciativa bo delovala naprej! Mogoče nas čakajo težki trenutki, mogoče bo potrebno zaostriti dialog, ponovno oditi ali celo zapirati ceste. Obljubljam vam, da se bomo v iniciativi borili naprej in dali vse od sebe.

Če pride končno do podpisa sporazuma in posledično do izgradnje ceste v prihodnjih letih, to ne bo zmaga posameznika. To bo zmaga vseh nas, ki smo enotno in vztrajno zahtevali to kar nam pripada.

HOČ'MO CESTO!