O-STA

Astana, KAZAHSTAN - EXPO 2018

Da se Slovenija ne udeležuje svetovne razstave EXPO 2017 v Astani v Kazahstanu, ne drži povsem. Za slovenski pečat na Expu, na katerem se na 25 hektarih površine predstavlja preko 100 držav, smo poskrbeli v Elan Inventi.

Za novo večnamensko kongresno dvorano smo izdelali in montirali teleskopsko tribuno visokega kakovostnega razreda, s preko 2.000 sedežnimi mesti.

Zaradi zahtevnosti objekta in kratkih dobavnih rokov je bilo pri izvedbi projekta uporabljenih več inovativnih tehničnih in organizacijskih rešitev. Tribuna je sestavljena iz petih blokov. Ima 20 vrst podestov na električni pogon, 2 notranja tunela, LED osvetlitev stopnišč in tunelov ter varnostne ograje z poli-karbonatnim polnilom. Vsi podesti so tapecirani in stoli oblazinjeni. Sestavne dele za tribuno smo odpremili s 14 kamioni, sama montaža naše okrepljene ekipe pa je trajala slaba dva meseca.

Za otvoritveno slovesnost so bili na tribuni nameščeni posebni podesti za VIP sedeže. Otvoritve se je udeležilo 25 predsednikov držav in vlad ter drugi visoki gostje, med njimi voditelji Kazahstana, Kitajske, Rusije, Indije, Pakistana, španski kralj Filip VI in generalni sekretar OZN António Gutteres.

Glede na potrebe posamezne prireditve je tribuno možno popolnoma zložiti ob steno dvorane in s tem zagotoviti dodatni prostor za izvedbo različnih prireditev.

V času EXPO 2017 je v dvorani predvidenih več kot 15 mednarodnih konferenc, simpozijev, koncertov in drugih kulturnih prireditev. V dvorani bo 10. septembra potekala tudi zaključna slovesnost svetovne razstave.

Do 10. septembra pričakujejo 3-4 milijone obiskovalcev svetovne razstave.