O-STA

Slovenski dijaki ponovno uspešni na mednarodni kemijski olimpijadi

Ljubljana, 17. julij 2017 - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sporoča, da se je v soboto, 15. julija, na Tajskem zaključila 49. mednarodna kemijska olimpijada. Slovenski dijaki so se izkazali tudi letos, saj se v domovino vračajo s srebrno in bronasto medaljo ter častnim priznanjem.

Vid Kermelj in Martin Rihtaršič iz Gimnazije Škofja Loka sta osvojila srebrno medaljo, Jože Gašperlin iz Gimnazije Kranj pa bronasto. Anže Hubman iz Gimnazije Ravne na Koroškem je prejel častno priznanje. Slovensko ekipo sta na Tajskem spremljala dr. Andrej Godec in dr. Helena Prosen iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.

Mednarodna kemijska olimpijada je mednarodno kemijsko tekmovanje, namenjeno gimnazijcem iz vsega sveta. Prva olimpijada je bila organizirana v Pragi leta 1968, od takrat pa tekmovanje vsako leto organizira druga država. Redno in zelo uspešno se ga udeležuje tudi Slovenija.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Mija Kordež
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si
Telefon: 01/425 07 75