O-STA

IST Austria in Lansdowne Partners sta zagnala semenski sklad za napredne tehnologije

IST CUBE bo startupe podpiral z začetno naložbo v višini 5 milijonov evrov

Čeprav se je v zadnjih letih aktivnost poslovnih angelov razširila, obstaja pa tudi nabor vladnih subvencij, so v Avstriji še vedno redki institucionalni vlagatelji kapitala, ki naslavljajo potrebe semenskih podjetij in podjetij v zgodnji fazi razvoja.

S podpisom dogovora o ustanovitvi IST CUBE, nove investicijske platforme, ki podpira ustanavljanje in razvoj tehnoloških startupov, sta Institute of Science and Technology Austria (IST Austria) in podružnica Lansdowne Partners naredila velik korak k odpravljanju te vrzeli in izboljšanju položaja mladih tehnoloških ustanoviteljev, ki bi radi svoje podjetje zagnali v Avstriji. Predlogi niso omejeni na raziskovanje IST Austria, saj so dobrodošli vsi tehnološki ustanovitelji v Avstriji in širše.

IST CUBE bo vlagal v podjetja naprednih tehnologij, od katerih mnoga izvirajo iz akademskega raziskovanja, ter pomagal uspešnim ustanoviteljem pri ustvarjanju uresničljivih poslovnih načrtov, sestavljanju močnih ekip in razvoju podjetij z ambicijo po vodilnem mestu v svetovnem merilu na izbranem področju.

Avstrijski zvezni minister za znanost, raziskave in gospodarstvo Harald Mahrer je dejal: "Prenašanje akademskega raziskovanja v komercialne produkte s pomočjo startupov je izjemnega pomena za prihodnjo konkurenčnost Avstrije. Pobuda IST Austria in Lansdowne Partners je odličen primer podjetniškega duha, ki na izviren način združuje raziskovalno dejavnost in zasebne naložbe."

Tom Henzinger, predsednik IST Austria je dejal: "V IST Austria želimo podpirati briljantne mlade ljudi, ki jih pot pelje v podjetništvo. Z Lansdowne Partners in drugimi morebitnimi vlagatelji želimo ustvariti okolje, v katerem lahko inovacije uspevajo."

IST CUBE je zastavljen kot odprt investicijski sklad, da bi lahko pri podpori tem naporom sodelovali tudi drugi podobno misleči vlagatelji. Generalni direktor IST CUBE je Markus Wanko, vodja ekipe IST za prenos tehnologij in nekdanji vlagatelj tveganega kapitala. G. Wanko se trudi sestaviti ekipo IST CUBE in razviti investicijski sklad.

Kontakt:

Markus Wanko

Vodja pisarne za prenos tehnologij

+43 2243 9000 1130

markus.wanko@ist.ac.at

Elisabeth Guggenberger

Vodja odnosov z javnostmi

+43 2243 9000 1199

Elisbeth.guggenberger@ist.ac.at

www.ist.ac.at