O-STA

Mednarodno tekmovanje - priložnost za vstop na svetovno prvenstvo in generalka za olimpijske igre?

Na drsališču v Mestnem parku Celje bo 2. in 3. septembra potekalo veliko mednarodno tekmovanje v umetnostnem drsanju za člane in članice - Slovenia open, v organizaciji Zveza drsalnih športov Slovenije in soorganizaciji Drsalnega kluba Celje. Tekmovanje je prvo na koledarju tekmovanj po poletnih pripravah in pomeni ponovni stik s konkurenco, hkrati pa prikaže trenutno pripravljenost tekmovalca, tako v tekmovalnem kot psihološkem smislu, pomanjkljivosti in odličnost v kratkem in prostem programu ter pomeni prelomnico v zahteven ritem mednarodnih in domačih tekmovanj.

Prvi dan se bodo tekmovalci predstavili s kratkimi programi, v nedeljo pa še s prostimi. Tekmovanja se bo udeležilo 35 tekmovalcev z 21 držav sveta. 26 žensk in 9 moških. Videli bomo umetnostno drsanje na najvišji kakovostni ravni, kar pomeni izvedbo trojnih in četvornih skokov, zahtevnih piruet in zapletenih korakov. Drsanje na tako visokem nivoju lahko gledamo le po televiziji, tokrat pa tudi v Celju.

Letošnje tekmovanje je še posebej pomembno, saj se bodo tekmovalci potegovali za osvojitev potrebnega števila točk za uvrstitev na svetovno prvenstvo marca 2018, hkrati pa bo tekmovanje tudi generalka pred kvalifikacijami v mesecu septembru, ko bo podobno tekmovanje potekalo v Oberstdorfu in kjer se bodo delile še zadnje vstopnice za olimpijske igre v PyeongChangu. Torej tudi Slovenci imamo veliko priložnost, da na največje tekmovanje pošljemo domačo umetnostno drsalko.

Barve Slovenije bo torej na prihajajočem tekmovanju zastopala 26-letna Daša Grm, članica Drsalnega kluba Celje, že vrsto let zapored državna prvakinja, redna udeleženka evropskih in svetovnih prvenstev. Njen najboljši rezultat med svetovno elito je 18. mesto, ki ga je dosegla v sezoni 2014/2015.

Leta 2013 je Daša Grm na tekmovanju Slovenia Open osvojila 2. mesto, slavila je Avstrijka Kerstin Frank, ob Daši pa je na odru za zmagovalce stala še Luksemburžanka Fleur Maxwell.

Prvi vikend v septembru bo torej rezerviran za izjemne nastope na ledeni plošči v Celju, prireditev bo odprtega značaja, vstop bo prost.

V soboto se tekmovanje prične ob 16. uri, v nedeljo pa ob 15. uri.

V okviru mednarodnega tekmovanja, bo 31. avgusta 2017 potekala tudi novinarska konferenca.

Dodatne informacije:

Ana Wagner

Ana.wagner@hotmail.com

051/36 40 43