O-STA

Z evropskega prvenstva v raketnem modelarstvu so se Slovenci vrnili z dvema naslovoma evropskih prvakov

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sporoča, da poleg olimpijad iz znanja v poletnih mesecih potekajo tudi različna mednarodna tekmovanja modelarjev. Na Poljskem se je zaključilo evropsko prvenstvo raketnih modelarjev, na katerem so slovenske barve uspešno zastopali mladinci in člani slovenske državne reprezentance. Slovenski reprezentanti so se v konkurenci 16 evropskih držav in gostujočih ZDA odlično odrezali ter osvojili šest medalj, od tega kar dva naslova evropskih prvakov.

"Slovenska reprezentanca raketnih modelarjev je na letošnjem evropskem prvenstvu osvojila kar šest medalj, od tega tri v posamezni in tri v ekipni konkurenci. S tem smo dokazali, da Slovenija ostaja v svetovnem vrhu tega športa," je slovenske uspehe pospremil Anton Šijanec, vodja slovenske reprezentance.

Med najuspešnejšimi posamezniki je bil Miha Rupnik, ki je osvojil zlato medaljo in naslov evropskega prvaka v tradicionalni kategoriji raket s padali S3A. Mladinec Janez Ovsec je v isti kategoriji med mlajšimi osvojil srebrno medaljo. Vrhunska uspeha med posamezniki pa je dopolnil še Tomaž Starin, ki je v tehnično izredno zahtevni kategoriji raketoplanov S4A zasedel tretje mesto in osvojil bronasto medaljo.

V ekipni konkurenci so navdušili slovenski mladinci Janez Ovsec, Žiga Pukšič in Tilen Čuk, ki so v kategoriji raket s padali S3A osvojili ekipni naslov evropskih prvakov. Odličen rezultat sta dopolnili članska ekipa, ki so jo sestavljali Miha Rupnik, Mitja Žgajner in Anton Šijanec, saj je v kategoriji S1B rakete za doseganje višine osvojila srebrno medaljo, ekipa v sestavi Blaž Grgič, Miha Kozjek in Tomaž Starin pa je v kategoriji raketoplanov S4A osvojila ekipno tretje mesto.

Fotografije so na voljo tukaj.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Mija Kordež

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 28031000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si

Telefon: 01/425 07 75