O-STA

Beethovnov Fidelio na odru Vroclavske Opere na Poljskem

Predstava je nastala v koprodukciji SNG Opera in balet Ljubljana in Vroclavske opere

Beethovnov Fidelio, ki smo ga na odru ljubljanske Opere krstno uprizorili v minuli umetniški sezoni, 18. maja 2017, je v soboto, 14. oktobra, premierno zaživel tudi na odru Vroclavske opere na Poljskem. Režijo in scensko podobo za opero v dveh dejanjih je prispeval umetniški vodja opere, Rocc, kostumsko Belinda Radulović, oblikovalec video projekcij je Piotr Maruszak, svetlobe Jasmin Šehić, koreograf v predstavi je Gregor Luštek, dramaturginja pa Tatjana Ažman. Dirigent predstave je Marcin Nałęcz-Niesiołowski.

Beethovna sicer poznamo predvsem kot izjemnega avtorja instrumentalne glasbe, v njegovem opusu pa obstaja tudi več kot 50 opernih načrtov, izmed katerih pa je dokončal zgolj enega. Kompoziciji te globoke glasbene drame, kjer ljubezen zmaga nad človeško krutostjo in sovraštvom, je skladatelj posvetil toliko časa in truda kot morda nobeni drugi svoji stvaritvi. Fidelio je zagotovo ena najbolj zanimivih in nenavadnih oper 19. stoletja (premiera finalne verzije 1814 na Dunaju) ter hkrati ena izmed največjih mojstrovin svetovne operne literature sploh. Beethovnova herojska pesnitev o svobodi vsakega posameznika v družbi, pogumu in ljubezenski zvestobi je tudi po dvesto letih prepletena z nadvse aktualno tematiko in s humanističnimi vprašanji.

Opera Fidelio bo na odru Vroclavske opere še danes, 17. oktobra, 17. novembra ter 14. in 16. marca prihodnje leto. V zasedbi v vlogi Rocca nastopa tudi priznani operni solist ljubljanske Opere Saša Čano.

Predstavi na odru Vroclavske opere lahko sledite na tej povezavi, kjer si lahko ogledate tudi krajšo napoved. http://www.opera.wroclaw.pl/1/spektakl.php?_id=4136