O-STA

125. ponovitev priljubljenega baleta Hrestač - Božična zgodba v ljubljanski Operi

Balet Hrestač - Božična zgodba madžarskega koreografa in režiserja Yourija Vàmosa bo 29. novembra 2017 doživel že 125. ponovitev. Velika baletna uspešnica na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega, ki s svojo čarobnostjo vedno znova pričara decembrsko praznično vzdušje, je tudi med slovenskim občinstvom zelo priljubljena. "Za ta čas je ravno prav lesketajoče zasnežena, očarljiva, vesela in pričakovanja zbujajoča predstava."

Eno najlepših baletnih pravljic, ki jo je libretist Marius Petipa zasnoval na Dumasovi adaptaciji Hoffmannove pravljice Hrestač in mišji kralj, je režiser nadgradil z znano brezčasno Božično zgodbo Charlesa Dickensa. V ospredju je zagrenjen ljudomrzni skopuh, ki sovraži božič. Skozi sanje spozna krivice, ki jih je v življenju storil, se pokesa ter postane ljubeč in radodaren človek. Predstava z globokim sporočilom, da človeka lahko osrečita tudi prijaznost in sočutje do drugih ljudi, je bila na odru SNG Opera in balet Ljubljana uprizorjena že velikokrat, premierno 28. novembra 2002.

Letos bomo prav zadnje dni pred prazničnega meseca, 29. novembra, doživeli že njeno 125. ponovitev. Nič čudnega, saj naša božična pravljica vedno znova do zadnjega kotička napolnjuje dvorano, ker je "prava paša za otroški domišljijski svet in nič manj slikovita predstava za vse, ki uživajo v lepi glasbi in baletni virtuoznosti" (D. Podboj).

V decembrskih uprizoritvah (od 1. do 5. decembra in od 22. do 25. decembra) se bodo v vlogi Clare (izmenično) in Clare princese predstavile Ana Klašnja, Nina Noč in Giorgia Vailati, v vlogi princa pa bodo zaplesali Kenta Yamamoto, Petar Đorčevski in Richel Wieles.

Avtorica fotografije je Darja Štravs Tisu.