O-STA

Ženski spolni hormoni - Vražji so le, kadar jih je premalo!

Vse preveč zapostavljeno področje ženskega zdravja, za katerega je še ne tako davno veljalo prepričanje, da ni kaj zdraviti, saj gre za naravni potek in bližnjico k starosti, je danes obravnavano z vso pozornostjo. Upadanje nivoja ženskih spolnih hormonov je namreč le del vsesplošnega usihanja delovanja žlez z notranjim izločanjem, ki pa najprej in najbolj opazno vpliva na ženskin vsakdan.


Svetovni dan menopavze

In tako je tudi menopavza dobila svoje mesto med svetovnimi dnevi(18. oktobra), še več, vsako leto se v oktobru po svetu zvrstijo številne aktivnosti, ki osveščajo ženske o različnih vidikih menopavze, tako o možnih posledicah pomanjkanja estrogena in možnostih preprečevanja, lajšanja in zdravljenja posledic kot o novih priložnostih za kakovostno življenje, ki se ponujajo ženskam po menopavzi.

Na dogodku s pomenljivim naslovom "Vražji hormoni - izpod dežja pod kap?", ki je napovedoval strokovno srečanje na temo obravnave žensk v menopavznem obdobju so nastopili vodilni strokovnjaki iz obravnavanega področja pri nas: prim. Lucija Vrabič Dežman dr. med., spec. ginekologije in porodništva, ZD Kranj, doc. dr. Branka Žegura, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Klinika za ginekologijo in perinatologijo UKC MB in profesor dr. Adolf Lukanovič, dr. med., specialist ginekologije in strokovni direktor Ginekološke klinike UKC Lj. Dogodek in tiskovna konferenca sta potekala konec novembra v kongresnih prostorih ljubljanskega hotela Slon.

Odnos do menopavze v različnih kulturah

V razvitem svetu se pojma menopavza drži nekaj slabšalnega. Obdobje po menopavzi velja za del življenja, ko so ženske svojo vlogo že odigrale, doprinesle družbi, kar je bilo potrebno, zdaj pa je čas, da se umaknejo na stran in prepustijo mesto mlajšim. Družbo obvladuje kult mladosti! Istočasno nastopi velik problem, saj se te ženske nimajo kam umakniti, ta kultura ni naredila prostora, kamor bi se ženske po menopavzi lahko umestile, kakovostno in izpolnjujoče živele. Pri 50. letih res še ni čas, da bi vse stavile na vlogo babice, ki mirno trpi vročinske valove in se še naprej razdaja za celo družino, kot edino preostalo možnost samouresničitve, je na tiskovni konferenci uvodoma povedala prim. Lucija Vrabič.

Brez strahu - brez valung

Zato je marsikatero žensko strah, kaj bo po menopavzi, kako naj se spoprime s klimakteričnimi težavami, naj se jih otepa, naj jih ignorira ali naj gre po pomoč k strokovnjaku. A ni povsod tako, v nekaterih kulturah dobijo ženske pravo veljavo šele po menopavzi. Prim. Vrabič je poudarila:"Takrat začnejo veljati za modre, cenjene so in spoštovane. Pridobijo si željeno mesto v družbi, skupnosti, zato se tega obdobja veselijo in nimajo nikakršnih klimakteričnih težav. Tako so obravnavane npr. potomke Majev v J Ameriki, Maorov v Novi Zelandiji, pa tudi Japonke do nedavnega izraza za vročinske valove sploh niso poznale. Ker jim to obdobje prinese veliko dobrega, izpolnjujočega, praktično nimajo nobenih težav, ki v zahodnem svetu pestijo preko 50% žensk v tem obdobju."

Preprečimo klimakterične težave

A kadar težave so, najpogosteje gre za spremembe menstrualnega ciklusa in vročinske oblive, nespečnost, razdražljivost, čustvena nestanovitnost, neodločnost, jokavost, glavobol, bolečine v sklepih, pospešeno bitje srca in številne druge, je potrebno odločno pristopiti. Nadomestiti je potrebno poglavitni vzrok težav, upad hormonov, prvenstveno estrogena.

Brez tega, po več letih nastopijo t.i. srednjeročne posledice pomanjkanja hormonov na področju sečil in spolovil/rodil, dolgoročne možne posledice so mogoče srčno žilne bolezni in osteoporoza. Ob hormonskem zdravljenju (HZ) ginekologinja prim. Vrabič svetuje ženskam spremembo življenjskega sloga, zdravo prehrano, redno gibanje in metode obvladovanje stresa. Poudari, da so veliko škode naredile bombastične novice o škodljivosti HZ, ki so razcepile tako laično kot strokovno javnost. Ženske so se ustrašile, z zdravljenjem pa so prenehale prav tiste, ki bi ga najbolj potrebovale. Opozorila je tudi, da ne nasedamo propagandi o bioidentičnih hormonih, kot naravnih in edinih pravih, da gre za nepreskušene pripravke brez ustreznih kontrol učinkovitosti in varnosti. Posledice jemanja takih zvarkov so lahko hude.

Hormoni delujejo preventivno

"V zadnjih letih so se zvrstile številne ponovne analize izsledkov raziskav, kjer so ženske zdravili s hormoni. Avtorji navajajo, koliko prednosti prinaša hormonsko zdravljenje, kako učinkovito preprečuje številne bolezni, podaljšuje življenje in izboljšuje njegovo kakovost. Poznamo več oblik HZ, uporabljamo čim manjši odmerek in zdravljenje priporočimo, ko koristi pretehtajo tveganja. Zdravljenje je priporočljivo začeti čimprej po menopavzi, možna je izbira med več vrstami in oblikami HZ. Nihče več ne zapoveduje maksimalnega trajanja zdravljenja, saj je odločitev v vsakem primeru drugačna," razloži prim. Vrabič

Tudi doc. Branka Žegura poudari, da je žensko potrebno spodbujati, da se seznani s spremembami in morebitnimi težavami. "Izrazite menopavzne težave močno okrnejo kakovost življenja in lahko vodijo v določena bolezenska stanja. Pomembno je, da ve kdaj poiskati strokovno pomoč. Zagotovo je najbolj učinkovito in zato prvi izbor za za srednje močne in izrazite menopavzne težave HZ!"

Podrobno oriše vrste hormonskega zdravljenja(glej prilogo Podrobnosti o hormonskem zdravljenju)l, ter dobrobiti ob zdravljenju s hormonsko terapijo (HT). Tveganj je, če je terapija prilagojena posameznici, zanemarljivo malo, ali nič, koristi pa so ogromne. Študije so namreč neizpodbitno dokazale, da je pravočasen začetek jemanja terapije odličen za zdravje srca in ožilja ženske (SŽB), nadvse ugodni pa so tudi učinki preprečevanja raka debelega črevesa, sladkorne bolezni tipa 2 in spet, če je pravočasno vpeljana, celo na nastanek kognitivnih motenj in demence. Potrebno je poudariti da ima HZ ima zaščitni učinek pred aterosklerozo in SŽB pri starostni skupini od 50 do 60 let oziroma, če je manj kot 10 let od menopavze. Pri starejših uvajanje HZ poveča tveganje, saj je proces ateroskleroze že preveč napredoval. Predstavi oralno in parenteralno HT, slednja je pri nas na voljo v obližih in od letos tudi v pršilu. Ob jemanju estrogena je za zaščito sluznice maternice potrebno dodati progestagen, v tableti ali vaginalno.

Po krivem obsojeni hormoni

Tudi dr. Žegura je poudarila, da je med zdravniki in uporabnicami prevladano napačno prepričanje o škodljivosti jemanja hormonske terapije za odpravo menopavznih težav. Danes vemo, saj so izsledki te iste in novih študij kristalno jasni, da se ZARADI HORMONSKEGA ZDRAVLJENJA TVEGANJE ZA RAKA DOJKE NE POVEČA oziroma ŠELE PO 5 LETIH JEMANJA, A JE KLJUB TEMU TO TVEGANJE NIZKO (MANJ KOT 1 DODATEN RAK DOJKE ZA 1000 LET UPORABE), pri monoterapiji z estrogeni pa JE TVEGANJE ZA RAKA DOJKE CELO MANJŠE KOT PRI NEUPORABNICAH HORMONSKEGA ZDRAVLJENJA, je pojasnila dr. Žegura.

Oblika hormonske terapije pogojuje tudi možne trombembolične zaplete. Zato se še posebej priporoča transdermalna uporaba hormonskega zdravljenja, saj se s tem izzognemo prvemu prehodu skozi jetra, odmerki estrogena so nižji, hkrati pa je manj neželenih učinkov, razloži dr. Žegura. "Medtem ko peroralno hormonsko zdravljenje poveča tveganje za vensko trombembolijo (VTE) za 3-krat pa TRANSDERMALNO NE POVEČA TVEGANJA ZA vensko trombembolijo."

Učinkovito zdravljenje z vaginalnimo hormonsko terapijo

Prof. Lukanovič je podrobno razložil vzroke za staranje urogenitalnega trakta pri ženskah. Povedal je, da hormonsko zdravljenje v uroginekologiji temelji na znanju, da imata urinarni in genitalni trakt skupno embrionalno osnovo in funkcionalno anatomsko povezavo, oba sistema delujeta in se spreminjata pod vplivom spolnih hormonov. Pomanjkanje hormonov - zlasti estrogena - povzroči metabolične in trofične spremembe na vseh organih, ki imajo estrogenske receptorje, torej tudi na urogenitalnem traktu. Atrofične spremembe urogenitalnega trakta so najpogostejši vzrok za nastanek stresne urinske inkontinence (SUI) in urgentne inkontinence (UUI). Pri obeh oblikah se je uveljavila uporaba estrogenov, vendar meta-analize raziskav kažejo, da so ugodni učinki tovrstnega zdravljenja prisotni le pri vaginalni uporabi zdravila. Ponavljajoče se okužbe urinarnega trakta v pomenopavzi so pogosto posledica spremenjene strukture urinarnega in reproduktivnega trakta, kar zmanjša imunsko zaščito in omogoča kolonizacijo z enterobakterijami. Tudi tu se je uveljavilo zdravljenje z estrogeni in rezultati so podobni kot pri zdravljenju SUI in UUI. Učinkovita je vaginalna uporaba estrogena, pri peroralni uporabi pa učinek ni boljši kot pri uporabi placeba. Dodal je tudi, da je smiselna uporaba estrogenov v zgodnji pomenopavzi, zlasti pri UUI, kar se je izkazalo v raziskavi HERS in pri lokalni uporabi estrogena v obliki vaginalnih pesarjev.

Za konec

Naj sklenemo s pozitivno mislijo prim. Vrabičeve, ki je prepričana, da je potrebno menopavzo dojeti kot svojevrstni jubilej, saj zapira vrata rodnemu obdobju, a hkrati odpira mnogo novih oken. To so t. i. okna priložnosti, kot jih pogosto poimenujejo v strokovni literaturi. Po menopavzi jih imamo ženske še veliko, saj je pred nami več kot tretjina življenja. Naše vodilo naj bo - naj se jih odpre čim več!