O-STA

Mednarodna konferenca Formal Description of Slavic Languages 12.5.

Univerza v Novi Gorici med 7. in 9. decembrom 2017 prireja mednarodno znanstveno jezikoslovno konferenco Formal Description of Slavic Languages 12.5. Srečanja Formal Description of Slavic Languages so se nekoč prirejala na dve leti, od prvega srečanja leta 1995 sta si organizacijo najprej podajali Univerza v Leipzigu in Univerza v Potsdamu, kasneje sta se jima kot organizatorki pridružili še Univerza v Goettingenu in Humboldtova univerza v Berlinu. Že leta 2006 pa je s srečanjem Formal Description of Slavic Languages 6.5, ki smo ga priredili prav na Univerzi v Novi Gorici, konferenca prerasla v vsakoletni dogodek, ki za organizacijo tudi ni več strogo omejen le na nemške univerze; po Novi Gorici so leta 2008 konferenco tako gostili še v Moskvi, leta 2010 in 2014 pa na Masarykovi univerzi v Brnu. Letos se konferenca Formal Description of Slavic Languages, ki je v tem času zrasla v najpomembnejšo konferenco za formalno jezikoslovje slovanskih jezikov v Evropi, spet vrača na Univerzo v Novi Gorici.

V skupno 32 predavanjih in posterskih predstavitvah bodo jezikoslovci iz 17 držav, od Japonske preko Evrope pa do ZDA, predstavili svoje najnovejše formalnojezikoslovne raziskave o slovanskih jezikih. Ob avtorjih 27 recenzijsko izbranih predavanj in posterskih predstavitev se bo na konferenci zvrstilo tudi 5 uglednih plenarnih predavateljev: Mojmír Dočekal z Masarykove univerze v Brnu, Martina Gračanin Yüksek s Tehnične univerze Srednjega vzhoda v Ankari, Peter Jurgec z Univerze v Torontu, Roumyana Pancheva z Univerze Južne Kalifornije v Los Angelesu in Sergei Tatevosov z Državne univerze M. V. Lomonosova v Moskvi.

Konferenca, ki bo potekala v prostorih Univerze v Novi Gorici na Vipavski 13, Rožna Dolina, Nova Gorica, se prične v četrtek, 7. decembra 2017, z uvodnim nagovorom ob 9.15 uri in s prvim predavanjem ob 9.30 uri.

Več informacij o konferenci, vključno s programom in povzetki predavanj, je na voljo na spletni strani https://sites.google.com/site/fdsl2017ng/

Dodatne informacije:

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

T: 05 620 58 27, GSM: 040 266 058

E: andreja.leban@ung.si