O-STA

GLASBENA HIŠA Opera za otroke

Spoštovani!

Zaradi velikega zanimanja smo na spored ponovno uvrstili otroško operno predstavo z naslovom GLASBENA HIŠA.

Predstava, ki je ne smete zamuditi, bo na našem odru ponovno zaživela,

18. decembra 2017 ob 10. uri, v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Glasba: Aleksandra Naumovski Potisk

Besedilo: Saša Potisk

Režija in scenografija: Matej Filipčič

Ilustracije: Domen Koželj

Zasedba:

Martina Burger, sopran

Matej Vovk, tenor

Aleksandra Naumovski Potisk, klavir

Jurij Souček, igralec

V Slovenski filharmoniji smo v koprodukciji s Kulturno-umetniškim društvom Cona 8, SNG Opera in balet Maribor in ustanovo Imago Sloveniae pripravili opero za otroke,

ki je v celoti skladna z učnimi vsebinami in cilji pouka glasbe v osnovni šoli.

Opera temelji na izvirni didaktiki opismenjevanja s pomočjo karakterizacije in personifikacije not, ki jo je avtorica opere Aleksandra Naumovski Potisk razvila že skozi svojo diplomsko nalogo na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 1997. Danes govorimo o zelo razširjeni in v šolski sistem umeščeni metodi glasbenega opismenjevanja v osnovni šoli, ki jo najdemo v mnogih učbenikih za glasbo. Izvirna didaktika je tokrat zaživela v obliki opere za otroke, ki prinaša čudovito dopolnilo pouku glasbe v prvi in drugi triadi.

Predstava poleg očitnega pedagoškega koncepta (glasbeno opismenjevanje, spoznavanje osnov glasbe...) nosi tudi druga sporočila, ki se nanašajo na vzgojo (medsebojno spoštovanje, strpnost sodelovanje...), na umetnost (operno petje, pomen umetnosti v življenju), kakor tudi na splošen odnos do življenja, v smislu pozitivnega razreševanja problemov in ustvarjanja novega in dobrega.

Opera je bila uspešno premierno uprizorjena v Slovenski filharmoniji 13. marca 2017 z vrhunsko zasedbo ustvarjalcev. Tokrat se odličnim pevskim solistom pridružuje legendarni Jurij Souček!

Vljudno vabljeni!

Cena vstopnice: 5 €

Blagajna Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, med delavniki od 11. do 13. in od 15. do 17. ure, T +386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si, https://filharmonija.kupikarto.si/

www.filharmonija.si