O-STA

Klasična televizija TIPK TV za gluhe in naglušne bo z novim letom 2018 prenehala delovati

Spoštovani,

programska shema TIPK TV za gluhe in naglušne, ki so jo gledalke in gledalci lahko spremljali na kabelskih omrežjih T-2, Telekom Slovenije, A1 ter Kate.si, bo po novem letu prenehala delovati.

Kot smo pred časom opozarjali vse ključne institucije, kot sta ministrstvo za kulturo in nacionalna javna televizija RTV Slovenija, nosijo tudi večje korporacije in podjetja (to so agencije za oglaševanje in marketing pa tudi posamezniki, ki pospešujejo rast in promoviranje svojih izdelkov) nekoliko več krivde, saj kljub pozivom niso zmogli biti toliko družbeno odgovorni, da bi oglaševali na televiziji za gluhe in naglušne, ki ima omejen domet gledalcev.

Tako bo edina medijska hiša v Sloveniji, klasična televizijska za gluhe in naglušne, zaradi neodzivnosti slovenske skupnosti - družbe, ki je pozabila, ne samo spoštovati enakosti pred spolom, barvo, vero in drugo, ampak tudi enakosti pred invalidom - gluhim in naglušnim do enakovrednega poročanja novic v istem času, kot ga je deležna preostala družba, saj bodo prav oni najbolj prikrajšani za spremljanje novic, ki smo jim jih do zdaj lahko zagotovili v enakopravnem, enakovrednem in v njim razumljivem jeziku (znakovni jezik) tudi v realnem in istem času, kot so jih deležni preostali. Tako bo gluha skupnost po našem mnenju spet nazadovala in si dolgo ne bo opomogla.

Sporočamo, da smo napeli vse sile, da bi ohranili televizijo TIPK TV (saj smo delovali transparentno, in kar je danes najbolj cenjeno/pomembno, tudi neodvisno). Klasična televizija TIPK TV je delovala štiri leta in pol ter se skoraj osem let vsak dan borila za svoje delovanje.

Občasno bomo še aktivni prek spletnega portala tipk.si in na družabnih omrežjih.

Več o razlogu za ukinitev smo objavili na o-sta.sta.si ob izjavi za javnost dne 20. 11. 2017.

Hvala vsem podpornikom ter gledalkam in gledalcem, da ste bili vsa ta leta z nami. Vedno in povsod.

Bojan Mord, oče treh gluhih otrok, gluhi učitelj, gluhi tolmač, direktor in urednik TIPK TV, gluhi novinar ter ambasador programa Erasmus+ 2017