O-STA

Vabilo na javno razpravo: Prihodnost biotehnologije v Sloveniji

Dogodek bo v petek, 12. januarja 2018, ob 11.00

v Hotelu Four Points by Sheraton, Ljubljana Mons,

v dvorani Ravnikar.

Izjemen razvoj področja znanosti o življenju zahteva od raziskovalcev nove interdisciplinarne pristope tako na področju temeljnih raziskav kot pri sodelovanju z inovativnimi slovenskimi in globalnimi podjetji. Tovrstnih strateških izzivov za prihodnost smo se na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) lotili v sodelovanju z vrhunskimi mednarodnimi eksperti, člani KEN Global Expert Pool in k sodelovanju za evalvacijo načrtovanih strateških usmeritev inštituta, vključno z načrtovano investicijo "Biološko stičišče NIB" pritegnili prof. dr. R. A. Mashelkarja, dr. Navo Swersky Sofer, prof. dr. Stephena Mingerja, mag. Vojmirja Urlepa in prof. dr. Stanislava Pejovnika.

Raziskave v tujini kažejo, da vlaganja države in zasebnega sektorja v biotehnološka stičišča pomembno prispevajo k razvoju znanosti in dvigu gospodarske rasti, zato tudi na Nacionalnem inštitutu za biologijo, ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, kot prvi v Sloveniji načrtujemo izgradnjo raziskovalne infrastrukture visoke kakovosti z najsodobnejšo opremo, ki bo omogočila:

· tesnejše povezovanje temeljnih znanosti o življenju z gospodarstvom na področju farmacije, biomedicinske tehnologije, prehrambene industrije in okoljske biotehnologije;

· krepitev univerzitetnega izobraževanja na doktorskem in podoktorskem nivoju ter izobraževanje strokovnjakov za posebne potrebe gospodarstva;

· zagotavljanje inovativnega okolja, ki bo privlačilo tudi znanstvenike iz tujine, še posebej mlade slovenske znanstvenike, ki bi se želeli vrniti v domovino, v stimulativno znanstveno središče.

Javne razprave se bodo udeležili predstavniki ministrstev, direktorji biotehnoloških in farmacevtskih podjetij in mednarodno uveljavljeni slovenski raziskovalci na področjih znanosti o življenju.

Razprava bo potekala v angleškem jeziku, gradivo za medije pa boste prejeli v slovenskem jeziku.

S spoštovanjem vas pozdravljamo in se veselimo srečanja z vami!

Dodatne informacije:

Helena Končar, Public Relations and Assistant Project Manager
Phone: + 386 (0)59 232 702, Mobile: + 386 (30) 922 770

E-mail: helena.koncar@nib.si

Člani tima ekspertov za evaluacijo Biotehnološkega stičišča

Nacionalnega inštituta za biologijo

prof. dr. R. A. Mashelkar, Nava Swersky Sofer, dr. Stephen Minger,

prof. dr. Stane Pejovnik in mag. Vojmir Urlep, MBA

Raghunath Anant MASHELKAR (vodja tima)

Študiral in doktoriral je na Univerzi v Bombay-u iz kemijske tehnologije. S svojim delom in dragocenimi izkušnjami se uvršča med vodilne strokovnjake za področje inovacijskih procesov v svetu. Posebej je poznan kot dolgoletni vodja indijskega nacionalnega kemijskega laboratorija. Ožje znanstveno področje prof. Mashelkarja je vedenje polimerov, termodinamika polimerov, modeliranje polimerizacije reaktorjev in inženirska analiza ne-Newtonovih tokov.

Je aktualni predsednik Global Research Alliance - mreže javnih raziskovalnih in razvojnih institutov, ki skupno zaposlujejo čez 60.000 znanstvenikov. Bil je dolgoletni predsednik indijske Akademije za znanstveno in inovativno raziskovanje ter Sveta za znanstvene in industrijske raziskave v Indiji, ki zaposluje okoli 20.000 raziskovalcev.

Za svoje znanstvene dosežke je prejel številne mednarodne nagrade in priznanja, npr. izvolitev v Royal Society, v Nacionalno akademijo za znanost ZDA itd. Bil je član Svetovalnega odbora za znanost več indijskih vlad. Prof. Mashelkar je nosilec številnih častnih doktoratov ameriških, evropskih, azijskih in avstralskih univerz (okoli 30).

Je aktualni ali bivši predsednik ali član številnih mednarodnih in nacionalnih znanstvenih in strokovnih združenj, akademij in podpredsednik globalne mreže za ekonomijo znanja - KEN.

Je član ali predsednik Upravnih odborov ali nadzornih svetov 13 podjetij, vključno s TATA Motors, Reliance Gen Medix idr.

Nava SWERSKY SOFER (namestnica vodje tima)

Izraelka, izobražena kot pravnica Univerze v Tel Avivu, pridobila MBA na IMD International v Lausanni ter diplome pariške Sorbone, Goethe Instituta v Munchnu ter italijanskega Instituto Trentino.

Nava Swersky Sofer je izkušen podjetnik, venture vlagatelj/kapitalist, učinkovit poslovnež-manager - predvsem pa ekspert za trženje inovacij in tehnologij. Ima več kot 20 let izkušenj v svetovanju na področju inoviranja, transfera tehnologij in na to tematiko pogosto predava v različnih mednarodnih forumih.

Je svetovalka izraelske vlade na področju inovacij in mednarodnega raziskovalno-razvojnega sodelovanja.

Gospa Sofer je predsednica in ustanovna članica Boarda Mednarodne zveze za komercializacijo (International Commercialization Alliance, s člani iz 22 držav); je podpredsednica kanadskega centra za odličnost v trženju raziskav ter ustanoviteljica in so-predsednica NanoIsrael, mednarodne konference na področju nanotehnologije. Je tudi predstavnica Izraela v Svetu OECD za poslovno in industrijsko svetovanje (Business & Industry Advisory Council, BIAC). Deluje tudi kot svetovalka Odbora za nanotehnologijo in razvojno-inovacijsko mreženje OZN ter Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO, Ženeva). V Izraelu jo pogosto omenjajo kot legendo inovacijskih modelov, kot npr. v knjigi "Start-Up Nation".

V različnih funkcijah je sodelovala ali sodeluje s številnimi velikimi mednarodnimi družbami, kot npr. Novartis, Sanderling Ventures, Concord Ventures, Columbine, Yissum Group, Atox Bio, Proneuron Biotechnologies, Optonol, World Diagnostics, BioCancell Therapeutics, Harmonia Medical Technologies.

Stephen Lewis Minger

Britanec, po osnovni izobrazbi psiholog in patolog, ki se zadnjih 15 let ukvarja pretežno z rodnimi celicami. Študiral je na uglednih ameriških univerzah in doktoriral na Albert Einstein College v New Yorku.

Med leti 1997 in 2015 je predaval na več ameriških in britanskih univerzah na področju biokemije, biomedicine ter biomolekularnih in celičnih ved. Zadnjih 15 let se največ ukvarja z raziskovanjem rodnih celic in je znanstveni svetovalec pomembnih ameriških, britanskih ter družb na tem področju na Švedskem in v Sloveniji.

Samo v zadnjih 10 letih ima 31 objavljenih znanstvenih tekstov, uredil je knjigo o inženiringu rodnih celic ter vodil ali sodeloval v 13 raziskovalnih projektih.

Je aktualni član 11 uglednih znanstvenih združenj in strokovnih društev - pretežno mednarodnih, bil pa je še v dodatnih 17 združenjih.

Je ustanovitelj in direktor družbe "SLM Blue Skies Innovations Ltd v Londonu.