O-STA

Ljubljanska Opera se bo poklonila opernemu prvaku, tenoristu Andreju Debevcu

Poklon prvaku ljubljanske Opere, tenoristu Andreju Debevcu

S predstavo Orfej v peklu skladatelja Jacquesa Offenbacha, ki bo 13. januarja 2018 ob 19. uri, se bo ljubljanska Opera poklonila prvaku, tenoristu Andreju Debevcu za četrt stoletja umetniškega ustvarjanja.

Tenorist Andrej Debevec je prvak ljubljanske Opere postal leta 2013, solist pa je od leta 1993. Pevsko se je izobraževal pri prof. Alenki Dernač Bunta. Poustvaril je več kot 70 tenorskih vlog, nastopil je kot Alfred, Orlovski in Blind (Netopir), Franjo (Gorenjski slavček), Dalandov krmar (Leteči Holandec), Nemorino (Ljubezenski napoj), Pong (Turandot), Almaviva (Seviljski brivec), Vašek (Prodana nevesta), Pappacoda (Noč v Benetkah, Sobinjin (Ivan Susanin), Ernesto (Don Pasquale), don Ottavio (Don Giovanni), Aleksej (Ksenija), Ecco (Črne maske), Bazilio (Figarova svatba), Goro (Madama Butterfly), Truquet (Jevgenij Onjegin), Jaquino (Fidelio),Tavannes (Hugenoti), Guillot de Morfontaine (Manon), Ottokar (Cigan baron), Trubadur (Stara pesem), Lacouf (Tejrezijeve dojke), Leandro (Zvedave ženske), Truffaldino (Zaljubljen v tri oranže), Jeroška (Knez Igor), grof Boni Káncsiánu (Kneginja čardaša), Remendado (Carmen), baron Mirko Zeta (Vesela vdova), Edmont (Manon Lescaut), Sempronio (Apotekar), Mozart (Gledališki direktor).

Andrej Debevec je za svoj dolgoletni prispevek na področju komornega gledališča leta 2008 prejel Smerkoljevo nagrado, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče.

V opereti Orfej v peklu bo nastopil v vlogi Orfeja, zaljubljenca, ki se naveliča svoje žene Evridike in se zaljubi v drugo nimfo. Sicer pa v letošnji sezoni nastopa kot Basilio v Figarovi svatbi, Rajdelj v Gorenjskem slavčku, Remendado v Carmen, Goro v Madami Butterfly in Gaston v Traviati.

Na sliki: Andrej Debevec kot Orfej v Offenbachovi opereti Orfej v peklu.

Avtorica fotografije je Darja Štravs Tisu

***