O-STA

Projekt GoJelly se je uradno začel!

Predstavniki Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) smo se 17.1.2018, udeležili prvega sestanka projekta GoJelly na portugalskem otoku Madeira skupaj z več kot 40 strokovnjaki. Dogovorili smo se o prvih korakih k trajnostnemu razvoju izdelkov iz meduzne biomase.

Spremenjeni okoljski pogoji po eni strani vplivajo na število rib, ki se v oceanih neprenehno zmanjšuje, po drugi strani pa je videti, da so naklonjeni meduzam. Le-te se pogosteje pojavljajo v obsežnejših oblikah cvetenja. Ljudje meduze dojemajo kot nadlogo, nekatere vrste pa so tudi nevarne. S projektom GoJelly, ki ga koordinira nemški center za raziskave oceanov Geomar Helmholtz v Kielu, želimo spremeniti to zaznavanje z raziskavami, ki bi pokazale uporabno vrednost meduz kot gnojilo, filter za mikroplastike in hrano ribam.

Evropska Unija je v letu 2017 odobrila financiranje projekta v višini šest milijonov evrov za obdobje štirih let. Več kot 40 predstavnikov iz 15-ih univerz, znanstvenih inštitutov in malih ter srednjih podjetij iz osmih držav se je prejšnji teden srečalo na prvem sestanku v Funchalu na Madeiri, Portugalska. Na dvodnevnem sestanku smo se dogovorili o prvih korakih k trajnostni uporabi meduz in kako učinkovito sodelovati z raznimi sorodnimi projekti.

Da obstaja velik interes politike za ta projekt smo se prepričali prvi dan sestanka ob obisku njegove ekscelence Miguela Albuquerqueja, predsednika regionalne vlade Madeire. "Čakajo nas vznemirljiva štiri leta raziskav in dela, kjer bomo pridobili nova znanja o ekologiji meduz in kako uporabiti njihovo biomaso za izdelavo novih produktov. Z dobro komunikacijo med projektnimi partnerji kot tudi preko učenj in izmenjave znanj izven konzorcija smo optimistični, da bodo lahko rezultati projekta GoJelly povod za odpiranje zagonskih podjetji, kar bo imelo dolgotrajen in pomemben učinek na lokalno in evropsko gospodarstvo", pravi dr. Ana Rotter, vodja projekta GoJelly na NIB-u.

Financiranje:

Projekt GoJelly financira Evropska unija v sklopu raziskovalnega in inovacijskega programa Obzorje 2020 s številko sporazuma o donaciji sredstev 774499 in bo potekal do 31. 12. 2021.

Sledite nam:

Twitter: https://twitter.com/gojellyeu

Facebook: https://www.facebook.com/GoJellyEU/

Povezave:

www.nib.si Nacionalni inštitut za biologijo

www.geomar.de nemški center za raziskave oceanov Geomar Helmholtz

Kontakt:

Dr. Ana Rotter, + 386 (0)59 232 940, ana.rotter@nib.si,

Helena Končar, + 386 (0)59 232 702, helena.koncar@nib.si