O-STA

Trobilni ansambel Slovenske filharmonije z Lucijo Ćirović vabi na družinski koncert!

Cikel TASF 2017/18

Družinski koncert - Pot v neznano
Trobilni ansambel Slovenske filharmonije
in Lucija Ćirović

4. februar 2018 ob 11.00
Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija

Spored:
Johann Sebastian Bach, prir. Lars Karlin
Toccata v d-molu, BWV 565

Samuel Scheidt, prir. Philip Jones
Galliard battaglia, SSWV 59

Wolfgang Amadeus Mozart, prir. Roger Harvey
Ave verum corpus, KV 618

John Williams, prir. Scott Sutherland
Imperial March / Cesarska koračnica iz filmov Star Wars / Vojna zvezd

Ennio Morricone, prir. Jaka Pucihar
Once Upon a Time in the West / Bilo je nekoč na Divjem zahodu iz istoimenskega filma

George Gershwin, prir. Daniel Guyot
Summertime / Poletni čas iz opere Porgy and Bess / Porgy in Bess

Tomaž Habe
Vandravec - venček priredb slovenskih ljudskih pesmi

V nedeljo pred kulturnim praznikom TASF vabi na tradicionalni Družinski koncert, kulturni praznik za vso družino. Podali se bomo na popotovanje skozi oddaljene svetove in odkrivali mnogotere časovne dimenzije, skozi katere nas bo s svojo veselo, žalostno, resno ali šaljivo pripovedjo popeljala Lucija Ćirović.

Pojav ventilov pri trobilih in s tem povečanje okretnosti igranja se je pričelo šele v 19. stoletju, s tehničnim razvojem pa se je sčasoma pojavilo tudi intenzivno prirejanje in izvajanje stare glasbe, po kateri vedno znova z veliko vnemo posega tudi Trobilni ansambel Slovenske filharmonije.

Uvodni del sporeda tako sestavljajo posebej za trobila prirejene Tokata v d-molu Johanna Sebastiana Bacha, Galliard battaglia Samuela Scheidta in Ave Verum Corpus Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Nujna sestavina filma je dobra glasba, prav zato so naši trobilci pripravili tudi dve kultni filmski skladbi. To sta Cesarska koračnica Johna Williamsa iz sage Vojna zvezd ter glavno temo filma Bilo je nekoč na Divjem zahodu, za katerega je glasbo napisal Ennio Morricone.

Na sporedu je tudi Summertime, skladba iz znamenite opere Porgy in Bess ameriškega skladatelja Georga Gershwina, ki pa je svojo izjemno popularnost dosegla tudi samostojno.

Za zaključek koncerta pripravljajo še skladbo Vandravec, za katero je Tomaž Habe izbral ljudske napeve različnih slovenskih pokrajin in jih v ritmu swinga oblikoval v venček.

Trobilni ansambel Slovenske filharmonije (TASF) je nastal leta 2002 na pobudo trobilcev Orkestra Slovenske filharmonije v želji po umetniškem napredku, ki ga najbolj oplemeniti ravno komorno muziciranje. Med svojim delovanjem je ansambel nanizal številne uspešne projekte, v sezoni 2015/2016 pa svoje delovanje nadgradil s prvim samostojnim ciklom treh koncertov v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Od samih začetkov ansambel posega po repertoarju priredb različnih stilnih obdobij in po izvirnih skladbah za trobila.

Vljudno vabljeni, da se v družbi Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije in Lucije Ćirović

podate na "pot v neznano".

Vstopnice:

blagajna Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, od 11. do 13. in od 15. do 17. ure med delavniki ter uro pred koncertom, T +386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si, https://filharmonija.kupikarto.si/

Fotografiji:
Prva: TASF (foto Darja Štravs Tisu)

Druga: Lucija Ćirović (foto: Žiga Lovšin)