O-STA

Slovenija bo dobila edinstveno Vzorčno mesto

Slovenija bo dobila Vzorčno mesto - gre za prvi tak primer v Evropi. V njem bodo mladi in starejši lahko na najsodobnejši način raziskovali, ustvarjali in širili svoja obzorja. Vzorčno mesto želi pri obiskovalcih spodbuditi radovednost in jim prek raznolikih interaktivnih orodij omogočiti lastno izkušnjo stika s sodobno znanostjo. Za projekt Vzorčno mesto je Mestna občina Velenje lani namenila 100 tisoč evrov, dodatnih 137 tisoč pa bo zagotovila v letošnjem in prihodnjem letu. Prav tako je finančno podporo projektu podala tudi družba Gorenje.

Novinarska konferenca pred odprtjem Vzorčnega mesta bo v petek, 2. februarja 2018, ob 11. uri. (Kidričeva cesta 2b, Velenje - v nakupovalnem središču Spar, kjer sta tudi McDonald's in Pošta Slovenije. Parkirate lahko pred stavbo.) Kaj je ključni namen Vzorčnega mesta, bo povedala direktorica Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje Brigita Kropušek Ranzinger, njegov pomen za občino in državo bo orisal župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič. Kaj vse lahko mesto razvije ter kako lahko pomaga podjetjem in gospodarstvu na splošno, bo povedal predsednik uprave Gorenja in predsednik Kluba podjetnikov SAŠA regije Franjo Bobinac. V imenu promotorjev projekta bo na novinarski konferenci spregovorila direktorica podjetja Skaza Tanja Skaza. Promotorja projekta sta poleg Tanje Skaza tudi Velenjčana svetovna prvakinja v plezanju Janja Garnbret in stand-up komik dr. Uroš Kuzman. Skozi Vzorčno mesto vas bosta na kratko popeljala idejni vodji projekta Erik Kapfer, kreativec vizualizacij in interaktivnih pametnih tehnologij, ter Miha Cojhter, strokovnjak za virtualne komunikacije in nove metode izobraževanja.

Po novinarski konferenci ob 12. uri bo sledilo slavnostno odprtje Vzorčnega mesta. Dogodek bo vodil igralec Marko Mandić, program pa bo popestril rap trio Pattern z raperjema Brunom Šoncem in Igorjem Kuno ter virtualnim Nikolo Teslo. Vzorčno mesto bosta z otvoritvenim govorom predala namenu direktorica Brigita Ranzinger in župan Bojan Kontič.

Ob 17. uri bo odprtje Vzorčnega mesta tudi za obiskovalce. Projekt bodo javnosti predstavili Brigita Kropušek Ranzinger, Erik Kapfer in Miha Cojhter. Tudi v tem delu dogodka bo program vodil Marko Mandić ob spremljavi rap tria Pattern.

V Vzorčnem mestu kot prvem tovrstnem projektu ne le v Sloveniji, ampak tudi v Evropi, bodo obiskovalci delali poskuse "naredi sam" in se udeležili programov strokovnega razvoja. Odkrivali bodo interaktivne učne postavitve, letos se bodo zamenjale teme robolektrika, 10.000 milj in vojne sveta. Na Ulici virtualne resničnosti bodo mladi lahko izkusili virtualno resničnost in skozi simulacije spoznali različna delovna okolja, kot so pisarna, rudnik, pekarna in laboratorij. V transmedijskem kotičku bo predvajan program Znanstvene TV za otroke in mlade, poudarek bo na pripovedovanju zgodb skozi številne medije, digitalni pismenosti in varni uporabi spletnih družbenih omrežij. V digitalnem laboratoriju se bodo obiskovalci lahko preizkusili v programiranju, razvijali pametne rešitve in celo izdelali prototipe zamisli. Interaktivna soba pobega je namenjena novi metodi osvajanja znanja, ki ga bodo obiskovalci pridobili v Vzorčnem mestu, in bo ponudila prehode med resničnim in virtualnim svetom.

Predstavitveni video: https://youtu.be/cDFRF70PQqk.

Ker gre za Vzorčno mesto, bo ob odprtju vse potekalo v vzorcih. Zato tudi "dress code" vključuje oznako vzorec, kar pomeni, da je zaželeno, da ima vsak obiskovalec na sebi karkoli v kakršnemkoli vzorcu.

Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje letno organizira več kot 380 različnih izobraževalnih programov in projektov za približno 7000 ljudi. Kot prvi v državi so za spletno izobraževalno igro prejeli nagrado "Sustainable Energy Europe Award" in nagrado za najboljšo izobraževalno igro na Nizozemskem. Je edina izobraževalna institucija za odrasle v Evropi, ki je za mednarodne projekte prejela že tri jabolka kakovosti in trenutno sodeluje v kar 11 projektih programa Erasmus.

Več informacij:

Agencija Andreja Jernejčič - Lin&Nil

telefona: 01 547 65 18 in 041 812 669

e-pošta: info@jernejcic.si