O-STA

Janačkova opera Katja Kabanova bo doživela premiero v francoski Opéra de Rennes

SNG Opera in balet Ljubljana je v koprodukciji z Opero v Renu (Opéra de Rennes) v minuli sezoni postavila Janačkovo opero Katja Kabanova pod glasbenim vodstvom maestra Jaroslava Kyzlinka in v režiji Franka van Laeckeja. Opera bo premiero na francoskem odru doživela 5. februarja.

Opera je pripoved o življenju na bregovih Volge. Katja, poročena s Tihonom Kabanovom, se sooča s tesnobnim življenjem in pritiski v družini, saj jo predvsem tašča prezira in ne sprejme. Mlada ženska ljubi Borisa, zato sanja o tem, da bi zapustila dom ter izkusila resnično svobodo in ljubezen. Nekega dne se na skrivaj sestane z ljubimcem, kar kasneje prizna tudi svojemu možu. K tragičnemu dejanju, skoku v reko, jo pahneta pritisk in okolje, v katerem živi.

Katja Kabanova je bila na odru ljubljanske Opere uprizorjena leta 1934 in 1968, v sezoni 2015/16 (premiera 12. maja 2016) pa je bila izvedena prvič v češkem jeziku in požela velik odziv.

Na odru Opere de Rennes v Franciji bodo nastopili redni solisti in gostje ljubljanske Opere. Kot Savel Prokofjevič Dikoj bo nastopil Saša Čano, kot Boris Grigorjevič Aljaž Farasin, kot Marfa Ignjatevna Kabanova Vlatka Oršanić, Rusmir Redžić bo Tihon Ivanič Kabanov, Katarina (Katja) Martina Zadro, Vanja Kudrjaš Matej Vovk, Barbara Irena Parlov, Kuligina bo interpretiral Ivan Andres Arnšek, v vlogi Glaša bo nastopila Barbara Sorč, kot plesalka pa baletna solistka Urša Vidmar.

Predstave si bodo na odru renske Opere sledile do 11. februarja 2018.

Avtorica pripete fotografije: Darja Štravs Tisu