O-STA

Vabilo na predavanje Papirus iz Dervenija in Heraklit

Spoštovani,

v torek, 6. februarja 2018, bo na Oddelku za klasično filologijo na Filozofski fakulteti UL predaval dr. Vojtěch Hladký s Karlove univerze v Pragi na temo "Papirus iz Dervenija in Heraklit". Predavanje (v angleščini) bo ob 14.00 uri v predavalnici 345 in bo odprto za javnost.

Papirus iz Dervenija, ohranjen v 266 karboniziranih fragmentih, je bržkone najpomembnejše novejše odkritje s področja antične filozofije. Nastal je okrog leta 340 pr. Kr., v obdobju Filipa II. Makedonskega, in je od leta 2015 kot "najstarejša evropska 'knjiga'" vpisan tudi v register Spomin sveta pri Unescu. Čeprav so dokument našli že pred več kot petdesetimi leti, 15. januarja 1962, je razprava o njegovi interpretaciji in namenu še vedno zelo živa, zlasti po letu 2006, ko je izšla editio princeps. Papirus vsebuje alegoričen komentar orfiške pesnitve, v katerem se prepleta več filozofskih tokov poznega predsokratskega obdobja. Viden je vpliv Anaksagore, pa tudi Heraklita.

O Heraklitovi navzočnosti priča med drugim citat dveh njegovih fragmentov. Nekateri raziskovalci poleg tega domnevajo, da je v besedilu mogoče najti še več ohlapnih parafraz Heraklitovega besedila in drugih miselnih vzporednic. Predavanje bo posvečeno možnim Heraklitovim vplivom v papirusu, zlasti v začetnih stolpcih, ki opisujejo ritual magov in mistov. Vpliv Heraklitovih idej v tem delu papirusa utegne biti dejansko večji, kot je veljalo doslej, primerjava pričevanj o Heraklitu z besedilom papirusa pa prinaša boljše razumevanje tako intelektualnega konteksta, v katerem je dokument nastal, kot njegove vsebine.

Več informacij o predavatelju je na voljo tukaj.