O-STA

Župan in predsednik republike o vključevanju priseljencev ter tujcev

Velenje, 9. marec 2018 - Včeraj, 8. marca, popoldan je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča na pogovor o celostnem pristopu vključevanja priseljencev in tujcev v naše okolje.

Župan je konec februarja na predsednike republike, državnega zbora, vlade in državnega sveta naslovil pismo, v katerem jih je pozval k vzpostavitvi celostnega in medresorsko usklajenega pristopa ter zagotavljanju sistemskih rešitev pri vključevanju priseljencev in tujcev v Sloveniji.

Med pogovorom je župan predsednika republike med drugim podrobneje seznanil s težavami in izzivi, s katerimi se pri delu s tujci srečujejo različne institucij v Velenju. Eno izmed največjih ovir predstavlja jezikovna pregrada, ki priseljencem in tujcem zelo otežuje vključevanje v lokalno okolje, bistveno oteženi pa so zaradi tega tudi delovni procesi v šolstvu in zdravstvu.

Oba sogovornika sta se strinjala, da predstavljena problematika zasluži ustrezen razmislek. Dogovorila sta se, da bo župan predsednika republike tudi v prihodnje obveščal o nadaljnjih aktivnostih na področju vključevanja priseljencev in tujcev.

Pripenjamo fotografijo s srečanja (foto: UPRS).

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje