O-STA

Telekom Slovenije vzpostavil testno okolje za preizkus rešitev interneta stvari

Ljubljana, 21. marca - Telekom Slovenije je v Ljubljani in Mariboru vzpostavil testno okolje za testiranje rešitev interneta stvari na osnovi tehnologije Narrowband-Internet of Things (NB-IoT). Testno okolje je namenjeno podjetjem, samostojnim razvijalcem in izobraževalnim ustanovam, ki želijo svoje rešitve interneta stvari preizkusiti v realnem okolju. Testno okolje je na voljo v Ljubljani (laboratorij Telekoma Slovenije na Cigaletovi 10, središče mesta in del Ljubljane na področju Moste-Polje) ter v središču Maribora. Prvi testni projekti Telekoma Slovenije na tem področju že potekajo, in sicer tudi v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ter Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

"V Telekomu Slovenije želimo zagotoviti inovacijam prijazno okolje za razvoj storitev prihodnosti. V ta namen testiramo več brezžičnih tehnologij, s katerimi bomo lahko podprli razvoj novih poslovnih modelov, partnersko sodelovanje in celostne rešitve, ki jih prinaša internet stvari. V vzpostavljenem testnem okolju lahko razvijalci rešitve preizkusijo, tehnologija NB-IoT pa jim pri tem poleg povezljivosti in mobilnosti povezanih naprav zagotavlja tudi ustrezno kakovost. V prihodnje želimo tovrstna testiranja ponuditi tudi končnim uporabnikom, saj internet stvari prinaša spremembe na vseh področjih našega delovanja in vse bolj tudi bivanja," o pomenu vzpostavljenega testnega okolja in načrtih pravi Matjaž Pogačnik, direktor Dostopovnih omrežij v Telekomu Slovenije.

Telekom Slovenije skupaj s partnerji, med katerimi sta tudi Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ter Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, sodeluje pri več razvojnih projektih s področja interneta stvari, kot so pametna mesta, e-mobilnost in e-zdravje. Tako s Fakulteto za elektrotehniko sodeluje pri razvoju rešitev za pametna mesta, pametne tovarne, e-mobilnost in e-zdravje, s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter domačimi in tujimi industrijskimi partnerji pa pri razvoju nove tehnološke rešitve za pametna mesta in inteligentni dom.

Omrežna tehnologija z majhno močjo, ki uporablja obstoječo omrežno infrastrukturo predstavlja prebojno tehnologijo razvoja pametnih mest in pametnih tovarn, saj omogoča brezmejno povezljivost na tisoče naprav, pametnih senzorjev in merilnikov tako za poslovno kot zasebno rabo. Pri tem je tehnologija NB-IoT zaradi razširjenosti in vseprisotnosti matične tehnologije LTE rešitev z nizkimi operativnimi stroški, ki ne potrebuje dodatnih investicij v izgradnjo omrežne infrastrukture. "NB-IoT je prva izmed standardiziranih, globalno podprtih mobilnih tehnologij, ki je primarno namenjena povezovanju naprav in ne več ljudi ter tako postavlja temelje za razvoj inovativnih rešitev z visoko dodano vrednostjo," pravi mag. Luka Mali, vodja laboratorija MakerLab, ki na Fakulteti za elektrotehniko deluje v okviru Laboratorija za telekomunikacije in multimedijo na katedri za informacijske in komunikacijske tehnologije.

Tehnologija NB-IoT prinaša številne priložnosti za razvoj novih aplikacij in konvergenčnih storitev s področja upravljanja mest, podeželja ter domačega in industrijskega okolja. "Tehnologija NB-IoT kot nadgradnja LTE-omrežja zagotavlja vseprisotno omrežje interneta stvari z izjemno nizko ceno terminalske opreme in majhno porabo energije, pri tem pa ohranja vse vidike široko sprejetih standardov matične tehnologije z visoko stopnjo razpoložljivosti, zanesljivosti in varnosti," poudarja dr. Iztok Kramberger, vodja Laboratorija za elektronske in informacijske sisteme na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Nove konvergenčne storitve za končnega uporabnika so usmerjene v zagotavljanje višje kakovosti bivanja in varnosti ter večje brezskrbnosti pri upravljanju z energenti, kot so voda, plin ali elektrika. Poslovnim uporabnikom pa na osnovi oplemenitenih informacij, ki omogočajo lažje odločanje in možnost razvoja novih storitev, povečujejo produktivnost in prinašajo nove možnosti pri upravljanju infrastrukture ter energentov v širši regiji.

Zainteresirani lahko za dogovor glede testiranja v testnem okolju NB-IoT Telekoma Slovenije in naročilo za to potrebne SIM-kartice kontaktirajo strokovnjake Telekoma Slovenije prek e-naslova iot@telekom.si.