O-STA

Nadgrajujemo brezžično omrežje WiFi Velenje

Velenje, 5. april 2018 - V Mestni občini Velenje od začetka leta izvajamo nadgradnjo brezplačnega brezžičnega omrežja WiFi Velenje, s katerim uporabnikom že od leta 2008 zagotavljamo varen ter zanesljiv dostop do interneta na prostem. V tem 10-letnem obdobju smo omrežje že večkrat nadgradili z novimi dostopnimi točkami, letos pa bomo izvedli menjavo vseh obstoječih točk in nadgradnjo omrežja, ki je zaradi visokih stroškov vzdrževanja nujno potrebna. Z naštetimi ukrepi bomo izboljšali hitrost, varnost in predvsem zanesljivost brezžičnega interneta. Strošek nadgradnje, ki bo končana predvidoma v maju, ocenjujemo na 20 tisoč evrov in se bo povrnil že v dveh letih, saj bo vzpostavitev novega omrežja ter tudi vzdrževanje v celoti zagotavljala Služba za informatiko Mestna občine Velenje.

Zastarelo tehnologijo bomo nadomestili s hitrejšo in sodobnejšo na vseh obstoječih lokacijah: na Titovem trgu, parku pri gimnaziji, velenjski promenadi, Cankarjevi cesti, pri Knjižnici Velenje, Avtobusnem postajališču Velenje, Rdeči dvorani Velenje, Vili Bianca, v Sončnem parku in na območju ob Velenjskem jezeru (TRC Jezero). Hkrati bomo brezžično omrežje vzpostavili tudi na Mestnem otroškem igrišču, kjer ga do sedaj še ni bilo. Povečali bomo tudi pokritost in zmogljivost brezžičnega interneta na območju ob Velenjskem jezeru (predvsem na območju od Velenjske plaže do Restavracije Jezero, kjer poteka Pikin festival).

Brezžično omrežje WiFi Velenje bomo uporabili tudi za različne storitve, ki potrebujejo internetni dostop (npr. projekt Bicy). Pilotni projekt nadgradnje brezžičnega omrežja WiFi Velenje smo že izvedli v Knjižnici Velenje, kjer smo prilagodili in optimizirali delovanje samega omrežja in je že na voljo vsem obiskovalcem Knjižnice Velenje.

Nov sistem nas bo samodejno obveščal o morebitnih izpadih v omrežju, zato bomo lahko napake odpravljali hitreje in tako zagotavljali stabilnejšo povezavo. Veliko hitrejše in cenejše bo tudi vzpostavljanje novih dostopnih točk v mestu, kar pri sedanjem sistemu ni bilo možno izvesti na enostaven način. Zaradi pozitivnega odziva občanov bomo brezplačno omrežje WiFi Velenje izboljševali tudi po tej nadgradnji. Planiramo širjenje brezžičnega omrežja na območjih, kjer ga še ni (območje Velenjskega gradu, pod Smučarskoskakalnim centrom in v okolici mestnega stadiona).

Pripenjamo karti, ki prikazujeta pokritost z WiFi omrežjem v Velenju.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

Vesna JELIČIĆ, univ. dipl. soc.
Kabinet župana

T: 03 8961 700
........................................................................................................................