O-STA

Sporočilo za javnost |Za nas socialni prejemki in zaslužene pokojnine niso eno in isto

Spoštovani,

predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je danes v družbi predsednice Odbora za delo, družino in socialne zadeve pri Strokovnem svetu SDS Romane Tomc in predsednika Kluba seniork in seniorjev SDS Branka Šumenjaka srečal z delegacijo Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). V imenu ZDUS sta se srečanja udeležila predsednik Janez Sušnik ter podpredsednica Vera Pečnik.

Janez Sušnik je izpostavil, da si upokojenci zaslužijo, da je njihov glas slišan, ne glede na to, katere stranke bodo oblikovale prihodnjo vlado. Povedal je, da so na ZDUS pred kratkim pregledali zaveze iz trenutne koalicijske pogodbe, ki se dotikajo upokojencev, in ugotovili, da sta na žalost izmed 14 zavez uresničeni le dve. Izrazil je svoje strinjanje s programom SDS, ki se, po njegovih besedah, pravilno loteva problematike upokojencev in predlaga dobre, trajne rešitve. Zdi se mu zelo pomembno, da se pokojninski sistem prečisti, tako v finančnem kot birokratskem smislu, po njegovem mnenju pokojninsko blagajno namreč bremeni veliko neupravičenih izdatkov.

Janez Janša se je zahvalil ZDUS za iniciativo in zavzemanje za upokojence, ki danes predstavljajo eno ranljivejših skupin družbe. Poudaril je, da je SDS v preteklosti že dokazala, da pozna problematiko in ve, kje so rešitve. V času vlade SDS med letoma 2004 in 2008 so namreč pokojnine zrasle za kar 24 %, v letu 2012 pa je bila, prav tako v času vlade SDS, sprejeta pokojninska reforma. Ta je za nekaj časa sicer podaljšala vzdržnost pokojninskega sistema, a danes ta potrebuje bolj dolgoročne rešitve.

Predsednica odbora za delo, družino in socialne zadeve pri Strokovnem svetu SDS Romana Tomc je predstavila nekaj konkretnih ukrepov, tako kratkoročnih kot dolgoročnih, s katerimi bo stranka izboljšala položaj upokojencev. Izpostavila je uvedbo državne pokojnine, ki bo namenjena tistim, ki niso mogli vplačevati dovolj visokih prispevkov, da bi danes prejemali dostojno pokojnino. Ena od prioritet bo sprejem Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki že 10 let leži v predalu, napovedala pa je tudi uvedbo božičnice za upokojence z nizko pokojnino, ureditev zakonodaje, ki bo omogočala, da upokojenci ostanejo delovno aktivni in mnoge druge konkretne rešitve.

Predsednik ZDUS je po koncu sestanka dejal, da se strinja s programskimi točkami SDS in izrazil pričakovanje po dobrem sodelovanju tudi v prihodnje. Brez ustreznega dialoga med predstavniki upokojencev in politiko namreč ne bodo sprejete ustrezne rešitve, ki se dotikajo ljudi. Upokojenci pa si takšne rešitve zares zaslužijo.

V izjavi za medije je Romana Tomc poudarila, da smo v SDS dokazali, da se lahko ogromno doseže že v enem letu vladanja, lahko se pa v štirih letih sprejme samo bela knjiga. Kot primer je izpostavila pokojninsko reformo leta 2012, ki je zaustavila padanje pokojnin in stabilizirala pokojninsko blagajno.

Izrazila je veselje nad tem, da ZDUS podpira predloge SDS za dostojno življenje upokojencev. Napovedala je prečiščenje pokojninske blagajne, saj je prepričana, da se bodo našle rezerve za dvig pokojnin, višina pokojnin bo odvisna tudi od višine vplačanih prispevkov, kot ukrep kratkoročne narave pa bomo uvedli božičnico v višini 500 evrov za vse upokojence, ki težko živijo s svojo pokojnino.

"Mi strogo ločimo socialne izdatke in socialo od pokojnine. Za nas je pokojnina zasluženo plačilo za minulo delo. Nikakor ne enačimo pokojnine s socialo. Seveda pa moramo poskrbeti tudi za tiste, ki so v zelo težki situaciji," je strnila Romana Tomc.

Novica z izjavo Romane Tomc in Janeza Sušnika je dostopna TUKAJ.