O-STA

Predstavitev nove koncertne sezone Slovenske filharmonije

Vodstvo Slovenske filharmonje je predstavilo programe Modrega, Oranžnega in Vokalnega abonmaja, nov ciklus družinskih koncertov in dodatne koncerte, ki so jih pripravili za prihodnjo sezono 2018/2019

LJUBLJANA, 7. 6. 2018 - V letu, ko Slovenska filharmonija beleži 70-letnico ustanovitve, so za prihodnjo sezono pripravili bogat in raznolik program, namenjen vsem glasbenim okusom in vsem generacijam poslušalcev. Ta poleg glavnih abonmajev, Oranžnega, Modrega in Vokalnega, vključuje še dodatne koncerte, Filharmonični festival baročne glasbe, festival V novo leto z novo glasbo ter ciklus družinskih koncertov, ki bo v okviru sobotnih matinej ponudil glasbene dogodke, namenjene različnim generacijam otrok in mladostnikov. Pred uvodnim koncertom sezone, ki ga prirejajo 6. septembra, pripravljajo niz koncertov, ki so jih povezali pod naslovom Poletje s Slovensko filharmonijo.

Mag. Marjetica Mahne, v. d. direktorice Slovenske filharmonije, je uvodoma povzela delovanje ustanove v preteklih petih mesecih pod njenim vodstvom. V ustanovi so bili zaradi dolgotrajne krize vodenja nakopičeni problemi upravljanja in medsebojnih odnosov. V teh petih mesecih so uspeli vzpostaviti normalne odnose in sproščeno delovno vzdušje, težave pa rešujejo v dialogu in sodelovanju. Povedala je, da je bil glasbeni program načrtovan le delno, zasnovan je bil zgolj jesenski del. Tako so morali celotno sezono pripraviti v zelo kratkem času, pri čemer meni, da so s kolegi uskladili domišljen in kakovosten program. Ponosni in veseli so, da se po nekaj letih pred orkester ponovno vrača dirigent Marko Letonja, nekdanji umetniški vodja Slovenske filharmonije. Pod njegovim glasbenim vodstvom pripravljajo Koncert ob odprtju sezone 2018/2019.

Direktorica je izpostavila pomembnost sodelovanj s partnerji, med katere sodijo predvsem Cankarjev dom, RTV Slovenija, Mestna občina Ljubljana, Festival Ljubljana, Glasbena matica Ljubljana, Akademija za glasbo, profesionalna združenja, Narodna galerija, Javni sklad za kulturne dejavnosti in mnogi drugi. Da bi zaobrnili trende upadanja občinstva, iščejo nove poti do ljudi in do občinstva. Kljub temu da so nasledili kar nekaj neopravljenih nujnih nalog in nerešenih težav, so vsi sodni spori sedaj zaprti. Dodala je tudi, da poteka revizija poslovanja med letoma 2013 in 2017, katere rezultati bodo znani kmalu. Poudarila je še, da je Filharmonija v izjemno neugodnem finančnem položaju v primerjavi s preteklimi leti.

Mag. Klemen Hvala, pomočnik direktorice za področje orkestra, je povedal, da so v obeh abonmajih pripravili raznolik izbor mojstrovin skladateljev simfonične glasbe. Temeljno vodilo pri izbiri dirigentov je bilo sodelovanje z dirigenti, s katerimi orkester trdicionalno uspešno sodeluje, med njimi so Julian Rachlin, Philipp von Steinaecker in Dmitrij Liss ter Nil Venditti, dirigentka, ki je že lani očarala občinstvo in orkester. Vključili so tudi nova imena, kot je dirigent James Tuggle, s katerim je orkester že uspešno gostoval v Omanu. Drugo vodilo pri snovanju programa je bilo vključevanje slovenskih glasbenih del, poleg novitet Koncerta za torbento Uroša Rojka in revidirane verzije skladbe Alavò slovenskega skladatelja Vita Žuraja, ki jo je napisal leta 2017 po naročilu Berlinske filharmonije ob podelitvi prestižne nagrade Claudia Abbada, so v program vključili še nekaj biserev slovenske simfonične literature. Drugi poudarki obeh programskih sklopov so še sodelovanje z izjemnimi glasbeniki mlajše generacije, med katere zagotovo sodita pianist Urban Stanič, mlad slovenski up, ki se je že velikokrat potrdil, in violinistka Lana Trotovšek, ki živi in deluje v Londonu, nastopila pa je že s celo vrsto prestižnih svetovnih orkestrov. Med dirigenti, ki se po dolgih letih vračajo pred orkester, je izpostavil Ilana Volkova, Håkana Hardenbergerja, tokrat tudi v vlogi dirigenta, gostili pa bodo tudi vrhunske domače in tuje soliste.

Zbor Slovenske filharmonije bo na osmih koncertih Vokalnega abonmaja predstavil širok prerez vokalne glasbe, od solističnega recitala do velike zasedbe, od a cappella do vokalno-instrumentalne glasbe in od stare polifonije do sodobnih slovenskih in svetovnih del. Pomočnik direktorice za področje zbora, Gregor Klančič, je izpostavil prvi koncert Vokalnega abonmaja, ki so ga pripravili v sodelovanju z Društvom slovenskih skladateljev. Na koncertu bodo krstno izvedene skladbe slovenskih skladateljev na tematiko 100-letnice konca 1. svetovne vojne, omenjeni program pa bodo tudi snemali. S petim koncertom bodo obeležili obletnico Mozartovega rojstva, pred zbor bo po nekaj letih ponovno stopil nekdanji šef dirigent Steffen Schreyer in se poklonil obletnici z vokalno-instrumentalno izvedbo Mozartovih Večernic, KV 339, posebno čestitko pripravlja Nana Forte z novim delom Alles Gute zum Geburtstag, lieber Mozart / Vse najboljše za rojstni dan, dragi Mozart, slišali bomo tudi pri nas redko izvajanega skladatelja Arva Pärta. Izpostavil je še šesti koncert Vokalnega abonmaja s skladbami Jacobusa Gallusa in drugih mojstrov franko-flamske polifonije. Zboru bo dirigiral specialist za staro polifonijo Paul Van Nevel, ustanovitelj slovitega Huelgas Ensemble. S sedmim koncertom pod vodstvom Barta Van Reyna pa bodo predhodno gostovali pri Gospe Sveti. Gregor Klančič je izpostavil tudi informacijo, da bo zbor sodeloval na več koncertih, ki jih Slovenska filharmonija napoveduje v svoji dodatni ponudbi, saj se na teh dogodkih predstavlja hiša kot celota, z obema ansabloma.

K vpisu abonmajev letos še posebej vabijo družine z otroki in mladostnike, v ta namen so zasnovali ciklus šestih družinskih koncertov. Šest sobotnih dopoldnevov bodo namenili mladim in najmlajšim obiskovalcem, nastopila bosta zbor in orkester, k sodelovanju pa so pritegnili tudi glasbenike, ki delujejo v okviru komornih ansamblov, kot sta na primer Trobilni ansambel Slovenske filharmonije in Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije.

S posebnim koncertom se bodo poklonili Cankarju, pripravljajo tudi Koncert ob dnevu spomina na mrtve. Poslušalce bodo 21. decembra razveselili z božičnim koncertom, takoj po vstopu v novo leto pa 1. januarja še z novoletnim koncertom. Ob koncu letošnjega leta prirejajo tudi niz koncertov, ki jih bodo med 30. novembrom in 17. januarjem povezali v Filharmonični festival baročne glasbe. Zaključek festivala se bo v začetku januarja prihodnjega leta prepletel s festivalom V novo leto z novo glasbo. Festival bodo odprli 10. januarja s koncertom Oranžnega abonmaja, sklenili pa 2. februarja v okviru Zimskega festivala Ljubljana.

Razvijajo tudi projekt koncertov družbene odgovornosti, v okviru katerega nudijo brezplačne koncerte skupinam, ki se zaradi različnih življenjskih okoliščin ne morejo udeleževati njihovih koncertov. Obiskali so že dom za ostarele, zapor, socialno-varstveni center in rehabilitacijski inštitut. Do konca sezone bodo z Godalnim kvartetom Dissonance, ki ga sestavljajo glasbeniki Orkestra Slovenske filharmonije, obiskali še dve tovrstni ustanovi.

Kljub temu da zaključujejo svojo jubilejno 70. koncertno sezono, pa v času poletnega oddiha z drugimi organizatorji pripravljajo kar nekaj koncertnih dogodkov. Prvi bo že v nedeljo, 10. junija 2018, ob 21. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani, ko bo Orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Lorisa Voltolinija posvetil koncert antologiji slovenske filmske glasbe od šestdesetih let prejšnjega stoletja do danes. Slovenski filharmoniji boste lahko prisluhnili tudi na treh koncertnih večerih Festivala Ljubljana. Koncert 3. julija bo z deli Kozine, Haydna in Beethovna posvečen njenim častnim članom.

Vabijo vas na nova vrhunska doživetja v njihovi družbi, vsem abonentom in abonentkam ter vsem, ki bi to želeli postati, pa sporočajo, da bo vpis abonmajev potekal med 18. in 29. junijem 2018 od 11. do 13. ure in od 15. do 17. ure v Slovenski filharmoniji na Kongresnem trgu v Ljubljani, cena abonmajev ostaja nespremenjena.