O-STA

Seviljski brivec v izvedbi ljubljanske Opere na Poletnem gledališču v Studencu

Na fotografiji: Glavni protagonisti komične opere, okrog katerih se vrti zgodba, so Rozina (Norina Radovan), grof Almaviva (Dejan Maksimilijan Vrbančič), Bartolo (Janko Volčanšek k. g.) in Figaro (Ivan Andres Arnšek). / Avtorica fotografije: Darja Štravs Tisu

V petek, 31. avgusta, ob 20. uri, bo SNG Opera in balet Ljubljana nastopila na Poletnem gledališču v Studencu. Tokrat z Rossinijevo opero Seviljski brivec, ki velja za vrhunec opere buffe, nekoč izjemno popularne komične zvrsti. Vrhunske domače operne soliste in orkester ljubljanske Opere, ki bo v letošnji sezoni praznoval 100 let obstoja, bo vodil maestro Igor Švara.

Opera je nastala po libretu, ki temelji na priljubljeni komediji Pierra Augustina Carona de Beaumarchaisa Seviljski brivec, in še danes učinkuje enako privlačno kot nekoč ter je hkrati eno najpogosteje izvajanih del v operni literaturi. Predvsem zaradi duhovite glasbe, polne dopadljivih, mestoma ostro ritmiziranih melodij in značilnih vihravih ansambelskih finalov, solistične arije pa so že zdavnaj postale paradne točke basistov, koloraturnih mezzosopranistk in baritonistov.

Opera je privlačna tudi zaradi zgovorne partiture, ki sledi razvoju dogodkov ter interakciji vlog skozi številne nepričakovane preobrate v zgodbi, kar ustvarja močno estetsko povezanost med zgodbo in njeno glasbeno pripovednostjo.

Režijo Seviljskega brivca je leta 2014, ko je bila premiero v slovenskem jeziku izvedena v ljubljanski Operi, podpisal eden od vodilnih in vsestranskih hrvaških režiserjev Krešimir Dolenčić. Kostumografijo je prispevala Ana Savić Gecan, scenografijo Dinka Jeričević, lučno podobo Andrej Hajdinjak, koreografijo pa Mateja Pučko.

Na fotografiji: Glavni protagonisti komične opere, okrog katerih se vrti zgodba, so Rozina (Norina Radovan), grof Almaviva (Dejan Maksimilijan Vrbančič), Bartolo (Janko Volčanšek k. g.) in Figaro (Ivan Andres Arnšek).

Avtorica fotografije: Darja Štravs Tisu