O-STA

VABILO na 5. evropsko delavnico o navadni trsni rumenici in Sestanek projekta TROPICSAFE

Spoštovani novinarji,

Vljudno vabljeni na 5. evropsko delavnico o navadni trsni rumenici.

Od 18. do 19. septembra 2018 bo v City hotelu v Ljubljani v organizaciji Oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo NIB potekalo 5. srečanje raziskovalcev navadne trsne rumenice. Več o dogodku si lahko preberete na:http://www.grapevine2018.si/index.php/home/boisnoir/welcome-letter-home-page.

Srečanje je iz delavnice z geografsko omejitvijo na nekaj evropskih držav, preraslo v pomemben dogodek, ki se ga bodo letos udeležili predstavniki iz držav Evropske unije, Rusije, Turčije, Irana, Južnoafriške republike in Čila. V spomin na prvo srečanje smo ohranili naziv "delavnica". Na dogodku bodo predstavljena najnovejša znanstvena in praktična spoznanja o navadni trsni rumenici (bolezen črni les/Bois Noir), ki jo povzroča patogena bakterija 'Candidatus Phytoplasma solani'. O njej, tako kot o drugih fitoplazmah, vemo izjemno malo, čeprav povzroča hude bolezni ne le na vinski trti, temveč tudi na drugih gospodarsko pomembnih rastlinah kot so paradižnik, krompir, koruza, korenje.

Obenem pa ste vabljeni tudi na Sestanek projekta TROPICSAFE iz sheme Obzorje 2020, ki bo potekal med 20. in 21. septembrom 2018 v City hotelu v Ljubljani. Tu se bo odvil sestanek konzorcijskih partnerjev projekta TROPICSAFE. Več o projektu najdete na: http://www.nib.si/projektinib?view=project&id=300.

Za dodatne informacije, smo vam na voljo - kontaktna oseba Katja Ploj in organizatorka obeh dogodkov prof. dr. Marina Dermastia - strokovna oseba na NIB.

Lepo pozdravljeni,

Katja Ploj

__________________________________________________

Katja Ploj

Poslovna sekretarka

Nacionalni inštitut za biologijo / National Institute of Biology
Skupne službe / Corporate Services

Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenia

Phone: + 386 (0)59 232 701

Fax: + 386 (0)59 232 715
E-mail: katja.ploj@nib.si