O-STA

Plesa, dobrih okusov in zanimivih delavnic poln 18. Festival za tretje življenjsko obdobje!

Ljubljana, 20. september 2018 - Od 1. do 3. oktobra bo ljubljanski Cankarjev dom obiskalo več kot 17.000 starejših iz vse Slovenije, ki bodo prestolnico obiskali zaradi tradicionalnega Festivala za tretje življenjsko obdobje. Letošnji, že 18. festival, katerega geslo je Vsi smo ena generacija!, tokrat pa obeležuje še mednarodni dan starejših (1. oktober) bo ponovno gostil številna društva upokojencev iz vse Slovenije in tujine, potekale bodo najrazličnejše predstavitve za kakovostno in zdravo staranje, 6 okroglih miz v okviru strokovnega programa, 36 izobraževalnih dogodkov v dvoranah M, 10 atraktivnih delavnic v okviru Odprte delavnice, več kot 130 dogodkov v okviru kulturnega programa na dveh odrih in v Linhartovi dvorani ter bogat program soorganizatorjev festivala, Zveze društev upokojencev Slovenije in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Samo lani je dogodek soustvarjalo več kot 3.000 posameznikov.

Kulturni program - kjer se združuje vsa Slovenija.

Na kar dveh odrih se bo predstavilo več kot 70 društev upokojencev z vse Slovenije. Potekali bodo folklorni, orientalski, plesni nastopi (Plesna skupina Irry Dance, Arabski klub v Sloveniji, Plesno kulturni klub Tince, Međimursko folklorno društvo Ljubljana), pevski nastopi zborov društev upokojencev, osnovnih in srednjih šol ter kratke gledališke igre (Rdeči noski - Burleska, KD Šavrini in Anka Šavrinke - Muša zvalila šavrin v Trst, Skupina Klas - Tradicionalni slovenski zajtrk, Dramsko literarna skupina MFDL - Takle mamo (o socialni podpori).

Dnevni centri aktivnosti Ljubljana (Mestna zveza upokojencev) bodo pripravili pevske nastope, predstavitve in delavnice zumbe, aerobike, Tai chi-ja, Center aktivnosti Fužine - CAF za obiskovalce pripravlja mjuzikal Mama moja, predstavitve borilnih veščin ter Drums Alive (bobni v živo), na festivalu pa bo potekala tudi predstavitev kulturne pestrosti Občine Domžale, ki nas bo popeljala med pevske in folklorne nastope s pevsko skupino Janeza Cerarja Domžale in Ženskega pevskega zbora Staneta Habeta Domžale.

Izobraževali program - zdravje, aktivno staranje in krepitev vseh mišic.

Tradicionalno bo na festivalu potekal izobraževalni program v kar treh predavalnicah in v Odprti delavnici. Program na temo zdravja in aktivnega preživljanja prostega časa, socialne oskrbe, ustvarjalnosti, izobraževanja, dietetike, demence in otroški program v letošnjem letu pripravljajo MO-GY Center zdravja d. o. o., Fitosan d. o. o., Spominčica, Zavod AS, Tosama, Združenje bolnikov s Cerebrovaskularno boleznijo Slovenije, Društvo psoriatikov, ZZB NOB, Orto nova, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, Slovensko združenje zdravstvenih so/delavcev v revmatologiji, Zveza ljudskih univerz, Center zdravje vsem - center za krepitev mišic medeničnega dna, mag. Jože Škrlj, Hospiccaffe, Šola zdravja, Revija Vzajemnost, Združenje za boljše življenje HumanUp in ostali.

Sejemska razstava - priložnosti za informacije iz prve roke.

Sodelovanje na festivalu je do danes potrdilo že več kot 160 razstavljavcev s področij zdravja, zdrave prehrane, prehrambnih dopolnil, turizma in prostega časa, športnih aktivnosti, pripomočkov in izdelkov za starejše, izobraževanja starejših in socialnega varstva. Na dogodku bodo sodelovale še razne vladne organizacije, ministrstva in druge javne ustanove. Kot soorganizatorja festivala pa se bosta predstavila tudi Zveza društev upokojencev Slovenije, ki bo obiskovalcem ponudil številne informacije, ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Informacije tudi na prostorih soorganizatorjev.

V času Festivala za tretje življenjsko obdobje ste obiskovalci vabljeni na razstavni prostor Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na sejemskem prostoru bodo prisotni strokovnjaki z ministrstva, ki bodo obiskovalcem z veseljem predstavili posamezno področje, oziroma jim odgovorili na vsa vprašanja.

Bogat program pripravlja tudi največja nevladna organizacija pri nas Zveza društev upokojencev Slovenije, ki bo kot soorganizator festivala na dogodku poleg številnih informacij za starejše, soustvarjala tudi strokovni, izobraževalni, kulturni in spremljevalni program. Po informacije pa se boste lahko oglasili tudi na ZDUS-ovi info točki, ki bo ponujala splošne informacije za člane društev upokojencev in druge, informacije o programu ZDUS na 18. F3ŽO ipd. ZDUS v letošnjem letu v Linhartovi dvorani pripravlja še 10. Večer pesmi in plesa (1. oktober ob 16.00) in 43. srečanje pevskih zborov DU Slovenije (2. Oktober ob 16.00). Na festivalu bodo predstavljali še razstavo novoletnih voščilnic z natečaja "Srečno 2019", potekalo pa bo tudi mednarodno srečanje sorodnih upokojenskih organizacij (predvsem držav bivše Jugoslavije).

Priložnost za voden obisk Ljubljane.

Bližnji in predvsem najbolj oddaljeni obiskovalci festivala bodo lahko svoj prihod v prestolnico izkoristili za brezplačen obisk najbolj zanimivih in skritih kotičkov Mestne občine Ljubljana. V okviru festivala bo MOL namreč obiskovalcem omogočila številne brezplačne aktivnosti in vodene oglede po raznih atraktivnostih prestolnice.

Za spregledati niso niti številne delavnice, ki bodo potekale na razstavnem prostoru MOL v času festivala, Mestna knjižnica Ljubljana (MKL) pa bo v času festivala vsem novo vpisanim upokojenkam in upokojencem podarila enoletno članarino.

Strokovni program - stičišče idej in rešitev.

Tudi strokovni program festivala bo postregel z bogatimi vsebinami. Na uvodnem srečanju strokovnega programa v Linhartovi dvorani bo Tone Partljič, z odlomkom iz predstave Čaj za dve, uvodoma osvetlil življenje starejših v institucijah. Pogovor bo nato vodil še Andrej Jus iz Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Tematike strokovnega programa pa se bodo sicer dotikale še dolgotrajne oskrbe in kakovosti življenja starejših v organizaciji Socialne zbornica in ZDUS, predstavljen bo medgeneracijski sporazum v organizaciji ZDUS in mladinskih organizacij, predstavljeni pa bodo še izzivi vseživljenjskega učenja starejših prav tako v organizaciji ZDUS. Okroglo mizo na temo srebrne ekonomije, kot enega večjih izzivov slovenskega gospodarstva, bo vodil Dušan Kidrič iz Združenja seniorjev Slovenije, zadnji dan festivala pa bo potekala še mednarodna konferenca o učinkovitih ekosistemih na področju zdravstva in oskrbe.

Mednarodna konferenca ITHACA - primeri dobrih praks iz tujine.

Zadnji dan festivala, natančneje 3. oktobra 2018, bo potekala konferenca ITHACA, kjer bodo različni govorci, predstavniki projektnih partnerjev ter vabljeni govorci, predstavili dobre prakse in smernice, ki jih pri svojem delu uporabljajo za oblikovanje učinkovitih ekosistemov na področju zdravstva in oskrbe. Skupni glavni cilj projekta je izboljšati sodelovanje na področju zdravstva in kako vsem skupinam prebivalstva zagotoviti uravnoteženo ter visoko kakovostno oskrbo, ki bo pravočasna in ne bo odvisna od lokacije. Konferenca bo potekala pod vodstvom Fakultete za družbene vede, Centra za družboslovno informatiko.

Zdrav vsak dan na Festivalski tržnici.

V letošnjem letu obiskovalce čaka poseben program v Festivalski tržnici, kjer se jim bodo predstavili številni ponudniki zdravih pripravkov in prehrane. Za informacije in zdrave nasvete bodo na voljo čebelarstvo Kerin, izdelovalci izdelkov iz konoplje Konoplja.net, društvo naturistov K naravi, Združenje ekoloških pridelovalcev Deteljica idr.

Išče se fotograf leta.

V okviru festivala bo vse do 15. julija 2019 potekal fotografski natečaj v izvedbi Komisije za tehnično kulturo pri Zvezi društev upokojencev Slovenije. Ker je vsaka fotografija dragocena in izjemni dokaz našega bivanja, kot tudi krasen medij izražanja, smo se odločili, da letni natečaj za najboljšo fotografijo razširimo v celoletnega in na mesečnih žiriranjih izberemo in damo priznanje najboljšim fotografom v dveh kategorijah: obrazi in prosta tema. Izbori se bodo izvajali mesečno in vse izbrane fotografije bodo prišle v selekcijo za končni izbor fotografije in fotografa leta. Vsak sodelujoči lahko enkrat mesečno v eni ali več pošiljk pošlje do 5 fotografij na vsako od razpisanih tem na naslov fotozdus@gmail.com.

Festival za tretje življenjsko obdobje poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Vlade RS g. Marjana Šarca.

Vstop na festival je prost. Več na www.f3zo.si.