O-STA

Orkester ljubljanske Opere praznuje okrogli jubilej s slavnostnim koncertom


SNG Opera in balet Ljubljana letošnjo umetniško sezono odpira s slavnostnim koncertom, v nedeljo, 23. septembra, ob 19.30, s katerim obeležuje 100-letnico delovanja poklicnega orkestra SNG Opera in balet Ljubljana. S tem okroglim jubilejem orkestra pa je zaznamovana sezona 2018/2019, ki jo bodo posvetili tudi stoletnici slovenskega baleta.

Program slavnostnega koncerta kot uvoda v jubilejno sezono je oblikoval umetniški vodja opere, Rocc. Zasnovan je dramaturško pestro, glasbeno pa bo ponudil operne predigre, medigre in širok izbor baletne glasbe. Orkestru bodo na slavnostnem večeru dirigirali šef dirigent ljubljanske Opere in glasbeni direktor praškega Narodnega Divadla Jaroslav Kyzlink, domača dirigenta Loris Voltolini in Aleksandar Spasić ter redni častni dirigentski gost Igor Švara. Skozi program se bosta predstavila tudi oba koncerta mojstra Igor Grasselli in Gregor Traven, kot posebna gostja pa bo nastopila mednarodno uveljavljena sopranistka Rebeka Lokar v Ljubezenski smrti iz Wagnerjeve opere Tristan in Izolda.

Občinstvo bo nagovoril predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, koncerta pa se bo udeležil tudi minister za kulturo Dejan Prešiček.

Stoletnica, ki po besedah v. d. ravnatelja, Rajka Meserka, predstavlja pomemben mejnik v slovenskem kulturnem prostoru, "je jubilej in poklon umetnikom, ki so duša gledališča, smisel našega sobivanja in ustvarjanja znotraj hiše ter glasnik skupnih misli in čustev."

V današnji stavbi SNG Opera in balet Ljubljana je bil leta 1918 poleg poklicnega baletnega ansambla ustanovljen tudi poklicni operni orkester. V umetniški sezoni 1918/19 prenovljenega Narodnega gledališča pa je bila prva premiera Smetanova opera Prodana nevesta.

Dolgoletni dirigent maestro Igor Švara, ki z orkestrom ljubljanske Opere sodeluje že 46 let, skoraj polovico njihovega obstoja, se spominja, da je bil takrat orkester sestavljen iz redno zaposlenih glasbenikov in substitutov Slovenske filharmonije: "Mnogo let je minilo, da se je orkester osamosvojil s prihodom mladih, odličnih glasbenikov iz drugih jugoslovanskih republik in držav vzhodne Evrope. Počasi, a vztrajno, se je dvigovala kvaliteta in homogenost ansambla. Zahtevnejša operna in baletna dela so bila izziv in dokazovanje sposobnosti orkestra, njihov delež pa je postal pomemben del pri izvedbah, ki so bili uprizoritveni presežki naše Opere. Menim, da je orkester dosegel enega svojih vrhuncev v času , ko so pri nas gostovali dirigenti: Anton Guadagno, Hans Graf, Fuat Mansurov, Andrea Liccata, Dieter Rossberg itd. Njihovo mojstrstvo, karizma in nova energija je pripeljala orkester ljubljanske Opere med najboljše operne orkestre, kar dokazujejo še danes, tudi z domačimi dirigenti."

Danes orkester SNG Opera in balet Ljubljana šteje 64 redno zaposlenih članov - profesionalnih glasbenikov, ki se nadejajo, da bodo še naprej glasbeno rastli z dobrimi dirigenti in s kakovostnimi predstavami.

Foto: 64-članski orkester SNG Opera in balet Ljubljana

Avtorica fotografije: Darja Štravs Tisu

Foto: Orkester narodnega gledališča v Ljubljani leta 1921.

Arhiv SNG Opera in balet Ljubljana