O-STA

Vabilo na seminar dr. Davida Stankovića - PREUČEVANJE BIODIVERZITETE MORJA Z DNA METABARKODIRANJEM, 5. 10. 2018 ob 10.00 na Morski biološki postaji Piran, Fornače 41

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite seminarja za izvolitev v znanstveno raziskovalni naziv znanstveni sodelavec:

"PREUČEVANJE BIODIVERZITETE MORJA Z DNA METABARKODIRANJEM",

ki ga bo predstavil

dr. David STANKOVIĆ

Seminar bo potekal v petek, 5. oktobra 2018, ob 10.00

na Morski biološki postaji, Fornače 41, v Piranu, v učilnici v pritličju.

Povzetek seminarja:

Po ocenah naseljuje Zemljo med sedem in deset milijonov evkariontskih vrst, od tega smo jih v 250 letni zgodovini znanstvene taksonomije opisali le okoli 13%. Zaradi trenutnega masovnega izumiranja vrst, večine ne bomo odkrili in jih preučili, kaj šele da bi jih redno opazovali ali spremljali njihovo stanje. Zgolj za prepoznavanje in razlikovanje znanih vrst s klasičnimi taksonomskimi znaki (morfološki, etološki, biogeografski) potrebujemo vsaj 15 000 izurjenih taksonomov. Za pospešitev in olajšanje tega dela so v zadnjih dvajsetih letih razvili in uveljavili genetske metode, s katerimi lahko vrste prepoznavamo v kratkem času (DNA barkodiranje). Širok dostop do tehnologij za sekvenciranje naslednje generacije je omenjeno prepoznavanje še dodatno pospešilo tako, da lahko brez predhodnega sortiranja hkrati prepoznavamo tudi več sto vrst (DNA metabarkodiranje) na osnovi njihovih genetskih odtisov ali barkkod. V predavanju bo prikazan pregled preučevanja biodiverzite morja z DNA metabarkodiranjem in tehnologije na katerih le-to temelji. Splošni prikaz razvoja metabarkodiranja v svetu bo podkrepljen še z lastnim raziskovalnim delom, ki je osredotočeno na Sredozemsko morje in z najnovejšimi znanstvenimi dognanji. Posebna pozornost bo posvečena trendom in viziji razvoja v naslednjem desetletju.

Predstavitev bo potekala v slovenskem jeziku.

Vljudno vabljeni!

Dodatne informacije: dr. David STANKOVIĆ, david.stankovic@nib.si, 059 232 933.