O-STA

Delna brezzobost pesti kar 80 odstotkov Slovencev

Delna brezzobost v Sloveniji doleti kar 80 odstotkov prebivalstva, medtem ko je popolnoma brezzobih približno 5 odstotkov ljudi. Če gledamo svetovno populacijo, pa je brezzobih okoli 30 odstotkov ljudi, približno 80 odstotkom pa manjka vsaj en zob. Brezzobost še zdaleč ni le težava starejših, ampak lahko prizadene čisto vsakogar. Prav zato velja o tem govoriti naglas.

Tega se še kako zavedajo pri podjetju Dentalia, kjer si že več let intenzivno prizadevajo, da bi se kar največ Slovenk in Slovencev smejalo samozavestno in brez občutka nelagodja. Zavedajo se, da izguba zoba za vsakogar pomeni težko in precej stresno izkušnjo. Prav zato se trudijo in skušajo čim širšo javnost ozaveščati o možnostih zdravljenja z zobnimi vsadki ob delni ali popolni brezzobosti. V sodelovanju z zobozdravniki so na letošnjem 18. Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki poteka v Cankarjevem domu med 1. in 3. oktobrom, pomagali z odgovori o najrazličnejših dilemah glede zobnih vsadkov in zdravljenja brezzobosti.

Zobni vsadki so ena najbolj funkcionalnih in trajnih rešitev

Izbira najboljše rešitve za nadomestitev manjkajočih zob je odvisna od številnih dejavnikov, pojasnjuje Tomaž Špindler, dr. med., dr. dent. med., specialist maksilofacialne kirurgije, član Združenja za maksilofacialno kirurgijo Slovenije (ZMOKS), European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery (EACMF), General Medical Council UK (GMC UK). Pri obravnavi delne ali popolne brezzobosti strokovnjaki upoštevajo posameznikove želje, pričakovanja, stanje ostalih struktur v ustih, splošno pacientovo zdravje in motivacijo. Ob tem ne smemo zanemariti niti pacientovih finančnih zmožnosti.

Sogovornik pravi, da je konvencionalna rešitev za oskrbo popolne brezzobosti izdelava snemnih zobnih protez. Te so finančno ugodne, a pacienta ovirajo pri užitku ob hranjenju, pogosto ga žulijo ali izpadejo, največkrat ravno v neprimernem trenutku. Sogovornik je prepričan, da zobni vsadki, v idealnih okoliščinah, ponujajo najboljšo funkcionalno rešitev za brezzobost, saj s svojim trdnim sidranjem v kosti omogočajo najboljši približek naravnemu občutku pri žvečenju hrane, obenem pa dajejo naraven videz.

Tudi Janja Debeljak iz podjetja Dentalia, ki pri nas zastopa zobne vsadke Straumann Group (znamke Straumann in Neodent), se strinja, da so zobni vsadki znanstveno potrjena najboljša rešitev za manjkajoče zobe: "Zobni vsadki so postali nekaj popolnoma vsakdanjega, saj je implantologija v zadnjem času zelo napredovala. Z dolgoletnimi kliničnimi in konstrukcijskimi raziskavami ter inovacijami sta se kakovost in oblika implantatov tako izpopolnili, da se je postopek vsaditve poenostavil in prešel v široko uporabo. Zdravljenje z zobnimi vsadki velja za najbolj učinkovito in varno možnost nadomoeščanja izgubljenega zoba ali zob. Zobni vsadki so namreč po videzu, funkciji in občutku takšni kot naši naravni zobje. Poleg tega so dolgoročno gledano tudi cenovno še vedno zelo ugodna možnost."

Z zobnimi vsadki lahko sproščeno jemo, govorimo in se smejimo

Tomaž Špindler, opaža, da se veliko ljudi boji, da bodo zobni vsadki negativno vplivali na njihov užitek ob hrani, vendar je po njegovih izkušnjah ta strah popolnoma odveč. "Zobni vsadki so izdelani iz titana, njihova površina pa obdelana na tak način, da se praktično zlijejo s kostnino, v katero so vgrajeni. To je večinoma zgornja ali spodnja čeljustnica, v izjemnih primerih pa lahko implantat zasidramo tudi v kost lične kosti. Zobni vsadek je tako čvrsto zasidran v kosti, nanj je bodisi privijačena bodisi zacementirana protetična krona in tak kompleks omogoča uživanje trše hrane brez težav. Ob grizenju se sile žvečenja prenašajo na kost, jo stimulirajo in zaustavljajo njeno izgubo, ki se prične ob izgubi zoba. Več kostnine daje bolj naraven videz podpornim tkivom ob kronicah in mostičkih." Kot drugo veliko prednost zobnih vsadkov pa dr. Špindler navaja še dejstvo, da za njihovo vstavitev ni treba brusiti sosednjih, pogosto zdravih zob, kakršna je praviloma praksa pri izdelavi mostičkov.

Vstavitev zobnih vsadkov je praviloma neboleča

Sogovornik ima dobre novice tudi za vse, ki jih je strah bolečine: "Vstavitev zobnih implantatov je praviloma neboleča, saj se vsadki vstavljajo ob uporabi lokalne anestezije, poseg se opravi ambulantno, po posegu pa lahko pacient brez težav odide domov in opravlja večino vsakodnevnih aktivnosti. Ker gre za manjši kirurški poseg, je seveda prisotna blaga bolečina in oteklina. Ob počitku in uporabi protibolečinske terapije so težave minimalne in izzvenijo v nekaj dneh."

Nove tehnike in materiali za karseda prijetno izkušnjo

Po besedah dr. Špindlerja je bila v preteklosti časovna komponenta vstavitve zobnih vsadkov in nato končna oskrba brezzobosti s protetiko zelo dolga, vendar pa se je ob izboljšanih materialih in tehnikah vstavitve implantatov z uporabo tako imenovane klasične tehnike čas od brezzobosti do končne oskrbe skrajšal na šest mesecev. Kirurg še dodaja, da se vedno bolj uveljavlja takojšnja vstavitev vsadka (v svežo rano po puljenju zoba) in izdelava začasne kronice ali pa t. i. koncept 'all on four', kar pomeni izdelavo zobnega mostička na štirih implantatih. V idealnih razmerah tako lahko pacient v istem obisku pri kirurgu odstrani zob, nato pa iz ambulante odide z zobnim vsadkom in začasno kronico. Vendar pa strokovnjak opozarja, da imajo takšne rešitve seveda svoje indikacije in niso mogoče v vseh primerih. "Pacient, ki želi imeti takojšnji zobni vsadek, mora imeti zdravo kost, ne sme imeti akutnih vnetnih procesov, imeti mora tudi dovolj kostnine in mehkih tkiv. Previdnost je potrebna pri močnih kadilcih in nekaterih sistemskih boleznih, pacient pa mora skrbeti za dobro ustno higieno, saj v nasprotnem primeru lahko pride do vnetja tkiv okrog implantata in izgube le-tega," poudarja dr. Špindler.

Kakovost implantanta je pomembna, da se izognemo kasnejšim zapletom

Tudi Janja Debeljak iz podjetja Denatalia se zaveda, kako pomembno je pacientom zagotoviti čim boljšo izkušnjo ob vstavitvi zobnih vsadkov. "V podjetju Straumann Group ves čas izboljšujejo tehnike in materiale, da bi bile rešitve čim bolj po meri pacientov. Na trgu so različni zobni vsadki, vendar niso vsi enake kakovosti. Vse več zobozdravnikov prisega na najbolj preverjene in svetovno najbolj uveljavljene zobne vsadke Straumann Group, ki so v kakovosti korak pred ostalimi in se ponašajo z najdaljšo tradicijo ter visokimi notranjimi standardi. Klinične raziskave jim priznavajo vrhunsko kakovost. Pacientom pa zagotavljajo doživljenjsko garancijo," pojasni Janja Debeljak.

Revolucionarne tehnologije in izdelki, kot so denimo SLActive®, Roxolid® in Straumann® PURE Ceramic so le nekatere izjemnih Straumannovih inovacij, s katerimi želijo karseda skrajšati terapijo, postopek narediti čim manj invaziven ter ves čas povečevati nabor možnosti za zdravljenje. Za svoje zobne vsadke prav tako zagotavljajo doživljenjsko garancijo ter delno garancijo za protetične komponente. Tudi če bi prišlo do sprememb, modelov ali tehnologij, bodo vedno poskrbeli za dobavljivost potrebnih delov.

Pravilno oskrbovani zobni vsadki, lahko služijo tudi celo življenje

Vsak, ki se odloči, da bo manjkajoči zob oziroma zobe nadomestil z zobnim vsadkom, si želi, da se mu bo ta naložba obrestovala in da bodo novi zobje brez kakšnih zapletov trajali kar najdlje ter mu zares dobro služili. Veliko je odvisno tudi od nas in naše odločitve, da bomo za svoje zobne vsadke skrbeli tako kot za naravne zobe. Ko je zobni vsadek nameščen in pravilno protetično oskrbljen, se njegova življenjska doba ne razlikuje od življenjske dobe zob. Ker se obnašajo kot naravni zobje, je treba zanje tako tudi skrbeti in jih redno negovati.