O-STA

Ob evropskem mesecu kibernetske varnosti Telekom Slovenije poudarja pomen ustrezne kibernetske zaščite podjetij, javnih ustanov in drugih organizacij

Ljubljana, 3. oktobra - Oktober je po vsej Evropi že tradicionalno posvečen ozaveščanju o pomenu kibernetske varnosti, ob tej priložnosti pa v Telekomu Slovenije poudarjajo, da varnostna tveganja na tem področju že sodijo med ključna operativna tveganja podjetij. V Telekomu Slovenije področje kibernetske varnosti sodi med strateške prioritete, zato so vzpostavili Operativni center kibernetske varnosti, ki predstavlja jedro operativnih zmogljivosti tako za Telekom Slovenije kot druge organizacije, javne ustanove in podjetja.

Zagotavljanje informacijske varnosti ter stalen nadzor omrežja in storitev predstavlja temelj poslovanja Telekoma Slovenije, ki zasebnim in poslovnim uporabnikom omogoča povezljivost fiksnih in mobilnih storitev prek interneta in storitev v oblaku. Edinstvena vloga infrastrukture Telekoma Slovenije kot ključnega IKT-omrežja, ki zagotavlja povezljivost z medmreženjem tudi na državni ravni, podjetju omogoča spremljanje prometnih tokov in morebitnih anomalij tako pri mednarodnih povezavah kot končnih uporabnikih. Pri tem je posebna pozornost namenjena varnosti in zasebnosti komunikacije, storitve, ki jih zagotavljajo strokovnjaki v Operativnem centru kibernetske varnosti Telekoma Slovenije, pa izvajajo skladno z najstrožjimi kriteriji glede ravni storitve. Vsi procesi so podprti z mednarodnima standardoma ISO 22301:2012 za sistem upravljanja neprekinjenega poslovanja ter ISO/IEC 27001:2013 za sistem vodenja in varovanja informacij.

Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije združuje strokovnjake s specifičnimi znanji s področja varnosti storitev in infrastrukture, v njem pa aktivno spremljajo varnostne dogodke v IKT-sistemih, jih v realnem času ocenjujejo glede na vsebino in kontekst ter prožijo potrebne aktivnosti. Vzpostavitev takšnega centra je kompleksen proces, njegovo delovanje pa zahteva visoke tehnološke in kadrovske zmogljivosti.

"Z vpetostjo v širše okolje ter v sodelovanju z različnimi deležniki naš Operativni center kibernetske varnosti predstavlja enega izmed najpomembnejših centrov kibernetske obrambe v Sloveniji. V njem aktivno spremljamo varnostne dogodke v IKT-sistemih ter jih ocenjujemo glede na izvor in nastanek, ob tem pa izvajamo tudi testiranja, s pomočjo katerih odkrivamo morebitne ranljivosti. Naši strokovnjaki spremljajo stanje kibernetskih groženj v realnem času in so v stalni pripravljenosti, da ob podpori najsodobnejše tehnologije takoj ustrezno reagirajo. Za storitve našega centra je vse več zanimanja podjetij in organizacij, saj jim omogoča bistveno višjo raven kibernetske varnosti ob veliko nižjem strošku, kot v primeru, če bi tovrstni center vzpostavili sami. Nenazadnje tudi naše poslanstvo temelji na varovanju sveta uporabnikov naših storitev, zato razvijamo celovite varnostne rešitve in aktivno sodelujemo v razvojnih projektih digitalne prihodnosti, tudi z novimi kompetencami naših zaposlenih," pravi mag. Matjaž Beričič, direktor Jedrnega omrežja v Telekomu Slovenije.

Ob tej priložnosti je Telekom Slovenije pripravil tudi video predstavitev, s katero opozarjajo na pomen kibernetske zaščite. Video je dostopen na http://ts.si/KibernetskaVarnost.