O-STA

Nacionalna preventivna akcija Pešec jutri v Velenju

Velenje, 3. oktober - Jutri, 4. oktobra, bodo Svet za preventivo Mestne občine Velenje, Zveza šoferjev in avtomehanikov Velenje, Medobčinska inšpekcija, redarstvo in varstvo okolja in Policijska postaja Velenje v sodelovanju z Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa med 19. in 23. uro izvedli terensko preventivno akcijo Pešec, s katero želimo tudi v Velenju izboljšati varnost in vidnost pešcev na izpostavljenih prehodih za pešce in manj osvetljenih delih v naši lokalni skupnosti. Predstavniki zgoraj omenjenih organov bodo tako jutri naključnim pešcem na različnih lokacijah po mestu razdeljevali odsevna telesa. Prav tako bodo odsevna telesa razdeljevali na obrobnih avtobusnih postajah Lokalca, kjer morajo potniki pot do oziroma od avtobusne postaje nadaljevati ob cesti in so zaradi slabše vidljivosti tudi bolj ogroženi.

Akcija Pešec se je na nacionalnem nivoju začela 1. oktobra. S preventivnimi dogodki v krajih po celi Sloveniji Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa opozarja na ogroženost pešcev v cestnem prometu. Letos se je za sodelovanje v akciji prijavilo 110 slovenskih občin, med njimi je seveda tudi Velenje. V akciji bo skupaj razdeljenih 15 tisoč odsevnih teles (kresničk in odsevnih trakov), 15 tisoč zloženk, izobešenih bo 1.300 plakatov.

Letošnja preventivna akcija Pešec daje poudarek na najbolj ogrožene starostne skupine, ki so najpogosteje prisotni v prometu v času slabše vidljivosti, to so starejši. Poleg preventivno-vzgojnih terenskih akcij bo v času nacionalne akcije potekal tudi okrepljen nadzor s strani policije, ki bo spremljala pravilno ravnanje tako voznikov kot tudi pešcev v cestnem prometu in hkrati izvajala ozaveščanje z deljenjem odsevnih teles.

Lani so se na slovenskih cestah smrtno ponesrečili 104 udeleženci, med njimi je bilo 10 pešcev, ki predstavljajo skoraj 10 % delež med vsemi umrlimi udeleženci v prometnih nesrečah. V letu 2016 je bilo smrtnih žrtev med pešci 22, v zadnjih petih letih pa skupaj 82. Letošnje statistike do konca avgusta beležijo 10 smrtnih žrtev med pešci na slovenskih cestah. Glavni trije vzroki za nastanek prometne nesreče z najhujšimi posledicami za pešce v zadnjih petih letih so neupoštevanje in odvzem prednosti, zaradi katerega je življenje izgubilo 23 pešcev, neprilagojena oz. prehitra vožnja voznikov, zaradi katerega je življenje izgubilo 20 pešcev in nepravilnosti pešca, zaradi katerega je življenje izgubilo 26 pešcev. Med najbolj ogroženo starostno skupino pešcev spadajo predvsem starejši, na eni strani zaradi pešajočih psihofizičnih sposobnosti, pogosto pa tudi zaradi slabše opaznosti, saj so pogosto temneje oblečeni. V letu 2017 je umrlo pet oseb, starejših od 65 let, kar predstavlja polovico vseh umrlih. V zadnjih petih letih je v starostni kategoriji nad 65 let umrlo 41 oseb, kar predstavlja polovico vseh smrtnih žrtev med pešci. Z vidika pešcev je izrednega pomena, da se zavedajo svoje ranljivosti in ravnajo po prometnih predpisih - pri hoji uporabljajo pločnike ter cesto prečkajo na označenih prehodih za pešce, kjer ni pločnikov pa hodijo ob levem robu, da prej opazijo nasproti vozeča vozila. V primeru teme in slabše vidljivosti je tudi nujna uporaba odsevnih teles in svetlejših oblačil. Vozniki na drugi strani morajo upoštevati omejitve hitrosti ter na prehodih vedno ustaviti pešcem oziroma jim z jasno kretnjo nakazati varno prečkanje ceste. Agencija načrtuje v prihodnjem letu opazovanje vedenja voznikov na prehodih za pešce ter v skladu z rezultati opazovanj pripraviti ustrezne ukrepe.

Prijazen pozdrav!

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

mag. Maša KočevarKabinet župana

T: 03 8961 546
......................................................................................................................

T: 03 8961 600 I info@velenje.si I www.velenje.si