O-STA

Hoditi po soncu ...

Veliki predpočitniški dobrodelni koncert Gimnazije Celje - Center, zaključek meseca solidarnosti in akcije #zaLano, 25. 10. 2018 na GCC

Celje, 4. 10. 2018
Že enajsto leto zapored bosta Dijaška skupnost Gimnazije Celje - Center in Društvo GCC v tednu pred jesenskimi počitnicami pripravila veliki dobrodelni koncert, zbrana sredstva pa bodo namenili 8-letni Lani, ki trpi za hudo obliko cerebralne paralize in skupaj z družino nujno potrebuje sredstva za drago operacijo v tujini.

V četrtek, 25. 10., bodo ob 11.30 v športni dvorani GCC številno občinstvo razveselili gostje s slovenskega glasbenega sveta in dijaki, ki bodo s svojim nastopom podprli eno največjih mladinskih humanitarnih akcij na Celjskem. Tradicionalni dobrodelni koncert GCC je že več kot desetletje pomemben del utripa na šoli, ki se ponaša z nazivom Slovenske filantropije Junaki našega časa in kjer je solidarnost med mladimi trdna in zakoreninjena vrednota. Letos so ji posvetili cel mesec, začenši z medgeneracijskim projektom Naših 100+6 in akcijo Očistimo Slovenijo. V preteklih letih so sedanji, nekdanji dijaki in učitelji ter gostje in pokrovitelji s koncerti zbrali že več kot 55.000 EUR. Pomagali so žrtvam naravnih in prometnih nesreč ter mnogim vrstnikom in njihovim družinam, ki so se spopadali s hudo socialno stisko ali zdravstvenimi težavami. Ob tej pa na šoli vsako leto potekajo tudi druge humanitarne akcije, zelo razvejano pa je tudi prostovoljno delo.

Glavni organizator letošnjega koncerta je 4. c-razred, pri akciji pa sodeluje celotna šola. Na koncertu so svojo prisotnost že potrdili gostje iz sveta politike, kulture in gospodarstva, pa tudi predstavniki drugih skupnosti učencev iz celotne regije. Njihovemu vabilu k nastopu na koncertu so se odzvali pevec skupine Mi2 Tone Kregar, ki bo to pot nastopil s šolskim bandom Tooth in the Sky, zasedba Nude, legendarna GCC zasedba The Šlagers in plesna skupina Power Kickz.

"Hoditi po soncu je slogan tokratnega humanitarnega dogodka in akcije, s katero želimo podpreti malo Lano in njeno družino ter v njihovo življenje vnesti svetle žarke človeške topline in podpore, ki si jo zasluži prav vsak. Ponosni smo, da letošnje leto dobrodelni koncert organizira prav naš razred. Naš razrednik, prof. Miha Gartner je bil namreč tisti, ki je pred enajstimi leti z našimi predhodniki sodeloval pri organizaciji prvega dobrodelnega koncerta na GCC." razlaga četrtošolka Nika Pinter, predstavnica 4. c, letošnjih organizatorjev koncerta.

"Hude ujme v naši regiji pred dobrim desetletjem so spodbudile takratni 4. c, da je na Dijaški skupnosti predstavil idejo o dobrodelnem koncertu. Ta je sedaj nepogrešljivi del humanitarnih akcij na šoli in nanj smo zelo ponosni saj aktivno povezuje celo šolo pa tudi lokalno okolje. V teh letih smo na pomoč priskočili žrtvam naravnih nesreč, socialno ogroženim z OŠ Glazija, 10-letni Emi z Apertovim sindromom, Barbari, ki jo je prometna nesreča prikovala na invalidski voziček, družini Gilvčert, ki je ostala brez strehe nad glavo, naši nekdanji dijakinji Veroniki, ki je v prometni nesreči utrpela hude poškodbe, osnovnošolcu Alenu, ki se je v pogumno spopadel z limfomom, šestčlanski družini iz okolice Celja, deklicama s cerebralno paralizo in štirim družinam s Celjskega v hudi socialni" razlaga profesorica Marjana Turnšek, mentorica dijaške skupnosti.

Ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja, ki že od vsega začetka sodeluje pri organizaciji jesenskih dobrodelnih koncertov na šoli, poudarja pomen tovrstnega delovanja in možnosti, ki jih mora šolski prostor omogočati za spontano odzivanje na dogajanje v družbi. "Mladi si zaslužijo, da so slišani. Le na tak način bodo ponotranjili dejstvo, da šteje vsako dejanje, majhno včasih še bolj kot veliko, vsaka odločitev, ki jo sprejmemo sami in s katero hote ali nehote vplivamo na druge. To je šola odgovornosti in le z njo dobiva smisel tudi znanje, ki se ga na tak način učimo uporabljati solidarno - za dobro vseh. Če bi kot družba ustvarjalni na tak način, potem bi vsi bili iskreni junaki naše prihodnosti."

GCC se tudi kot članica mreže Unesco ASPnet pri svojem delu trudi poudarjati tiste vrednote, ki so zlasti v aktualni družbeno-političnih razmerah vsak dan znova postavljene pred preizkušnjo. Šola se lahko sicer pohvali tudi z zelo dejavnim Šolskim skladom, ki ga vodijo starši, aktivno tutorsko in prostovoljsko mrežo, z večletnim sodelovanjem pri nacionalni akciji Anina zvezdica, v decembru pripravljajo posebno akcijo za bolne otroke in dobrodelno večerjo, dijaki pa sodelujejo tudi pri ekoakcijah zbiranja starega papirja, tonerjev in zamaškov, zbiranjem učbenikov, šolskih potrebščin in igrač ter sprotnimi odzivi na aktualne problematike.

PRILOGA: Utrinek z lanskega dobrodelnega koncerta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Nika Pinter, 4. c, nika.p17@gmail.com, 051 899 675
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945