O-STA

Spoznajmo gasilce - Dan požarne varnosti v Europarku

Oktober je mesec požarne varnosti. Tudi letos, ko mineva natanko 20 let od uvedbe številke za klic v sili 112, bodo mariborski gasilci poskrbeli za številne preventivne aktivnosti, namenjene ozaveščanju občanov glede požarne varnosti. Prav številka 112 je tudi osrednja tema letošnjega meseca požarne varnosti, ki ga bodo prostovoljni gasilci Gasilske zveze Maribor v sodelovanju s poklicnimi gasilci Gasilske brigade Maribor že tradicionalno obeležili v Europarku. Ta petek, 12. oktobra, se bo mariborsko nakupovalno središče za en dan prelevilo v pravšnje gasilsko prizorišče.

Spoznajmo junake, ki ob nesreči nesebično priskočijo na pomoč

Gasilci, ki ob nesrečah vedno znova nesebično priskočijo na pomoč in pri tem tvegajo svoje zdravje in življenje, se zavedajo pomena ozaveščanja prebivalcev o požarni varnosti. Tudi posamezniki, ki niso gasilci, lahko namreč z odgovornim požarno varnostnim ravnanjem ter ustreznimi ukrepi preprečijo negativne vplive na zdravje ljudi in okolje ter nastanek večje materialne škode zaradi požara. Zato bodo gasilci obiskovalcem Europarka v sklopu že tradicionalnega Dneva požarne varnosti predstavili osnove požarne varnosti, med katere spadajo uporaba gasilnika, nevarnosti za nastanek požara, pomen evakuacije, pomen prostih intervencijskih površin in mnoge druge. Predstavili bodo zavidljive spretnosti, ki jih zahteva gasilsko delo, ter obiskovalcem približali gasilske aktivnosti in organiziranost dela gasilcev. Za najmlajše nadobudneže pripravljajo prav posebne gasilske delavnice, obiskovalci pa si bodo lahko tudi od blizu ogledali gasilsko opremo in vozila.

Gasilsko delo je zahtevno in obenem nadvse pomembno, saj gasilci preprečujejo oziroma pomagajo v primeru hujših nesreč ter rešujejo življenja. V Europarku nas tako čaka poučen petek v prijetni družbi pogumnih junakov.