O-STA

Znani zmagovalci 5. mednarodnega festivala vezenja - SZJ Mestne občine Velenje

Velenje, 22. oktober 2018 - V velenjski Rdeči dvorani je ta konec tedna, 20. in 21. oktobra, potekal 5. mednarodni festival vezenja, na katerem se je predstavilo več kot 200 ustvarjalcev vezenin iz Slovenije, Francije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Srbije. Tema letošnjega festivala je bil "Povšter" - blazina, vzglavnik. Včeraj smo na zaključni prireditvi ob 15. uri razglasili najboljše tri vezenine, ki jih je izbrala tričlanska ocenjevalna komisija. Najboljši je bil povšter Claudine Pilon iz Francije, drugo mesto je zasedla Zmaga Sedmak iz Italije, tretje pa Nataša Cepec iz Nemčije.

Organizatorji festivala smo bili Mestna občina Velenje, Muzej Velenje, Festival Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, Mladinski center Velenje, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje in Zavod za turizem Šaleške doline.

Poleg zanimivih del iz vezenin, so v kulturnem programu na festivalu nastopili Šaleško folklorno društvo Koleda, Plesno rekreativni studio M-dance, plesalke flamenka, Plešivški muzikanti, Konovski štrajharji in Moški pevski zbor Lipovci. V nedeljo so lahko obiskovalci festivala prisluhnili tudi predavanju etnologa dr. Bojana Knifica z naslovom Motivi v vezeninah na Slovenskem. Po mnenju predavatelja vezenine sodijo med tiste prvine oblačilne dediščine, ki se jim je zaradi dekorativne vloge in vrednosti treba še prav posebej posvečati.

Na festivalu se je z glinenimi "povštri" predstavila tudi skupina keramikov Gambatte Društva šaleških likovnikov. Njihovi izdelki so bili tudi del nagrade, za najboljše tri vezenine tega festivala.

V Velenju je 1. mednarodni festival potekal oktobra 2009, sledili so mu še festivali leta 2012, 2014 in 2016.

Glavni cilji festivala so ohraniti in ponovno oživiti ljudsko vezenje kot prelepo kulturno dediščino, spoznati in izmenjati različne tehnike vezenja posameznih pokrajin oziroma držav, dokazati, da je vezenje tista dejavnost, ki pred časom že skoraj pozabljena danes doživlja ponoven razcvet tudi v modnih oblačilih in je vse bolj tudi tržno zanimiva.

Pošiljamo fotografijo, na kateri so avtorice najboljših vezenin (z leve zmagovalka, avtorica povštra, ki je zasedel drugo mesto, avtorica povštra, ki je zasedel tretje mesto in predsednik komisije dr. Bojan Knific).