O-STA

Mestna občina Velenje podprla dokumentarni film z naslovom Ptice jezer, njihova vrnitev - SZJ Mestne občine Velenje

Jezera v dolini. Foto: Matej Vranič
Premiera Ptice
Matej Vranič

Velenje, 22. oktober 2018 - Kmalu si boste lahko v Kinu Velenje ogledali zanimiv dokumentarni film z naslovom Ptice jezer, njihova vrnitev v režiji Velenjčana Mateja Vraniča, ki vas bo popeljal skozi zgodbe življenja ptic ob jezerih v Šaleški dolini. Film je v višini 10 tisoč evrov podprla tudi Mestna občina Velenje, saj menimo, da je odlična promocija Velenja in prikazuje, kako lahko človek nekoč uničeno industrijsko območje spremeni v prijazno okolje, kamor se vrne življenje. Geografsko središče filma so torej jezera v Šaleški dolini, ki jih je avtor spremljal leto dni. Pri tem je prikazal osupljive podrobnosti iz življenja ptic, od katerih mnoge živijo v neposredni bližini ljudi, a jim ne pridejo tako rekoč nikoli pred oči.

Film odlične kritike dobiva tudi v svetu in je že bil sprejet na nekatere festivale v Sloveniji ter tujini: Matsalu Nature Film Festival 2018 (Estonija), Vaasa Nature Wildlife Film Festival 2018 (Finska), Festival International du Film Ornithologique 2018 (Francija), London City Films Awards 2018 (Velika Britanija), China international Green Film Week 2018 (Kitajska), Festival slovenskega filma 2018 (Slovenija) in Festival evropskega in mediteranskega filma 2018 (Slovenija).

Jezera v okolici Velenja so nastala kot posledica posedanja tal nad rovi premogovnika. Ta je začel obratovati konec 19. stoletja, sredi 20. stoletja pa je začela tu delovati še termoelektrarna, ki je povzročila hudo onesnaženje jezerske vode in izginotje življenja v njej. Posledično so izginile tudi mnoge ptice. Po dolgotrajnem ekološkem sanacijskem programu, ki se je začel sredi 80. let, se je v vodo vrnilo življenje. Sčasoma so se vrnile tudi ptice, prišle so celo nekatere vrste, ki jih prej ni bilo. Danes lahko tukaj opazujemo preko 200 vrst ptic.

Film, ki traja 55 minut, si lahko v Kinu Velenje ogledate v petek, 2. novembra, ob 19. uri (Velika dvorana), v soboto, 3. novembra, ob 18. uri (Mala dvorana), v nedeljo, 4. novembra, ob 17. uri, (Mala dvorana), v ponedeljek, 5. novembra, ob 18.30, (Mala dvorana), v petek, 9. novembra, ob 18. uri (Mala dvorana), soboto, 10. novembra, ob 18. uri (Mala dvorana) in nedeljo, 11. novembra, ob 17. uri (Mala dvorana).

Prijazno vabljeni na ogled filma!