O-STA

Odkup parkirišč za zasebno uporabo etažnih lastnikov ni v pristojnosti občine - SZJ Mestne občine Velenje

Velenje, 15. november 2018 - Mestna občina Velenje kupuje zemljišča, ki jih potrebuje za izvajanje zakonskih nalog in različnih projektov javnega značaja. Ne kupujemo pa zemljišč okoli večstanovanjskih objektov za namen parkirišč, ki se uporabljajo za zasebne namene. V primeru prodaje zemljišč iz stečajne mase Vegrada, je Mestna občina Velenje storila vse, kar je v njeni pristojnosti za ureditev lastninskih razmerij na zemljiščih, na katerih so parkirni prostori za stanovanja v lasti etažnih lastnikov. Kljub temu, da na Mestni občini Velenje z listinami glede parkirišč nismo razpolagali, smo v zakonsko določenem roku vložili zahtevek za izločitev predmetnih zemljišč iz stečajne mase, česar stečajna upraviteljica ni priznala.

Leta 2010, ko je bil uveden stečajni postopek nad Vegradom, smo z obvestilom za javnost (28. oktobra 2010) seznanili vse občanke in občane z možnostmi, ki jih imajo v okviru stečajnega postopka. Prav tako smo organizirali sestanek z upravniki večstanovanjskih objektov, kjer so bili prisotni predstavniki podjetij Habit, Linea in Mako Turnšek, na katerem smo jih pozvali, da naj takoj pristopijo k aktivnostim za reševanje te problematike. Upravnikom sta bili predstavljeni dve možnosti. Lahko bi naredili prijavo v stečajno maso za priznanje izločitvene pravice na podlagi listin vsakega posameznega etažnega lastnika. Upravniki bi lahko prijavili tudi izločitvene pravice za tisto zemljišče, ki bi ga lahko opredelili kot pripadajoče zemljišče k stanovanjskemu bloku, če bi obstajale kakršnekoli listine glede stanovanjskih objektov, pripadajočih parkirišč in drugih površin, ki sodijo k stanovanjskim blokom (projekti, soglasja, gradbena dovoljenja, ipd.). Rok za te postopke je bil do 6. januarja 2011.

V letošnjem letu so potekale javne draže, o katerih so bili s strani upravnikov blokov obveščeni tudi etažni lastniki stanovanj. V enem primeru so se dražbe etažni lastniki udeležili, v drugih primerih pa etažni lastniki te možnosti sploh niso izkoristili. Takoj ko je bilo zemljišče na javni draži prodano, smo na Mestni občini Velenje, na predlog upravnika in ostalih etažnih lastnikov, pooblastili upravnika za vložitev pritožbe zoper sklep stečajne upraviteljice oziroma sodišča v stečajnem postopku v zvezi s prodajo parkirišč. Sodišče o tej pritožbi še ni odločalo.