O-STA

Tradicionalna ruska čajanka Osrednje knjižnice Celje in Gimnazije Celje - Center bo letošnje leto posvečena Aleksandru Aleksandroviču Bloku

V četrtek, 29. 11. 2018, se bo ob 18. uri v mali dvorani Celjskega doma začela prireditev Poezija iz samovarja, ki jo že nekaj let zapored ob podpori Društva Slovenija Rusija in Sklada Toneta Pavčka pripravljata Gimnazija Celje - Center (GCC) in Osrednja knjižnica Celje (OKC). Pester literarno-glasbeno-plesni program pripravljajo sedanji in nekdanji dijaki GCC z mislijo na 100. obletnico smrti velikana slovenske književnosti Ivana Cankarja in zaključek prve svetovne vojne ter na 190-letnico rojstva velikega ruskega pisatelja in misleca Leva Nikolajeviča Tolstoja. Po A. S. Puškinu in S. Jeseninu bodo našo letošnjo jesensko literarno čajanko ob posvetili znanemu ruskemu pesniku Aleksandru Aleksandroviču Bloku, ki je ustvarjal v prelomnih časih na prehodu v 20. stoletje.

Aleksander Aleksandrovič Blok (1880-1921) je bil najznačilnejši predstavnik ruskega simbolizma. Veliki intelektualec, ki je z dušo, srcem in pesmijo podprl ruske revolucionarne ideje v njihovih začetkih in od katerih se je kmalu razočaran oddaljil, je izraziti sopotnik evropske moderne. Njegovo poezijo odlikuje prefinjen slog, muzikalnost in ritmična razgibanost verzov, metaforika in simbolizem ter spretno prepletanje različnih pesniških tehnik.

S Poezijo iz samovarja na GCC napovedujejo tudi pestro kulturno dogajanje v decembru - 3. 12. bodo na šoli obeležili Ta veseli dan kulture in podelili šolska Prešernova priznanja ter nagrade za najboljši kratki zgodbi z vsakoletnega natečaja, 6. 12. pa v Narodnem domu pripravljajo tradicionalni Miklavžev koncert, ki bo letošnje leto odet v temperamentne zvoke in podobe glasbe z Iberskega polotoka.

PRILOGA: Aleksander A. Blok in fotografije z lanske Poezije iz samovarja posvečene S. Jeseniku (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si, www.gcc.si