O-STA

Iskanje miru terja inventivno zunanjo politiko

članek Nj. eksc. gospoda Mevlüt-a ÇAVUŞOĞLU-ja,

Ministra za zunanje zadeve Republike Turčije

Istanbul bo ta teden gostil dve ločeni a vendarle povezani mednarodni konferenci, posvečeni mediaciji. Prva bo posvečena trenutnemu stanju različnih konfliktov po svetu ter sposobnosti mediacije znotraj Organizacije islamskega sodelovanja (OIC), druga pa bo sprejela širok okvir tematik ter obravnavala povezave med trajnostnim razvojem, mirom ter mediacijo; načine povečanja vključenosti obeh spolov in mladih v procese mediacije; ter vsebinsko intriganten panel o vlogi pomembnih informacij ter umetne inteligence v analizi konfliktov ter mediacije. Čeprav velja prepričanje, da so konference same po sebi namen, so istanbulske konference o mediaciji dokazale, da imajo precejšen vpliv glede razvijanja skupnega razumevanja stvari ter da predstavljajo agendo za ukrepe na področju mediacije ter mirnega reševanja sporov. Turčija ima kot gostiteljica prej omenjenih konferenc o mediaciji ter kot edina država, ki sopredseduje Skupini prijateljev mediacije v okviru treh priznanih ter pomembnih mednarodnih organizacij, namreč Organizacije združenih narodov, Organizacije islamskega sodelovanja ter Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, sposobnost deljenja ugotovitev konferenc o mediaciji z omenjenimi organizacijami.

Človeštvo se v enaindvajsetem stoletju sooča z jasnim izzivom. Ravno ko se je večini ljudi že zdelo, da so bili doseženi številni pomembni dosežki na področju mednarodnega prava, institucij, demokracije, vladavine prava, odgovornosti, proste trgovine, enakosti spolov ter na drugih področjih, je manjko na omenjenih področjih prišel v ospredje. Značilnosti slednjega so nam vsem dobro znani in zatorej opomini niso potrebni. Trgovinske vojne, nove oblike mednarodnega izkoriščanja, geopolitične tekme, posredniške vojne med velesilami, razpadajoče nacionalne države, terorizem, ksenofobija, sovražnost vis-a-vis islamu, naraščajoča neenakost ter krivice se vsi lahko štejejo kot dandanašnji trendi, ki nam dajo vedeti, da je še veliko potrebno za postoriti. Izzivi človečnosti izničujejo dosežke ter priložnosti na tem področju. Kaj bo prevladalo? Odgovor na omenjeno vprašanje bo odvisen od tega na kakšen način se bomo odzvali na izzive, vključujoč dejstvo v kolikšni meri človeštvo lahko skupno stremi glede pozitivnih dosežkov. Nekaj pa je jasno. V kolikor ne bomo prevzeli iniciative ter ne bomo inventivni ter humanitarni, bodo negativne zadeve prevladale. Princip, namreč počakajmo pa bomo videli kaj se bo zgodilo, ne sme biti več sprejemljiv. Naše delovanje je lahko bodisi mediacija bodisi uporaba dejanske sile proti teroristom.

Vzemimo za primer Sirijo. Turški inventivni ter humanitarni pristop je iztrgal štiri tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja iz rok dveh terorističnih organizacij, namreč Daesh-a ter PKK/PYD/YPG. V kolikor Turčija ne bi ukrepala, bi bilo naše ljudstvo pod neprestanim pritiskom teh teroristov, prav tako pa tudi politična rešitev tragedije v Siriji ne bi bila mogoča. Turčija se trudi po svojih najboljših močeh glede olajšanja humanitarnega trpljenja, na svojem ozemlju gosti največje število beguncev med vsemi državami na svetu, ter namenja več sredstev v humanitarne namene kot v te namene namenja največje svetovno gospodarstvo. Turčija tudi deluje kot posrednik pri mednarodnih sporazumih, ki rešujejo deset tisoče če ne celo sto tisoče življenj ter se zavzema za politično rešitev, osnovano na ozemeljski celovitosti sosednje Sirije.

Primer Sirije je bil dan z razlogom. Sirija nam ponovno dokazuje, da je preventiva pomembna, saj ko neko državo enkrat zajame vojna, tedaj je predvidljivo edinole da bo država trpela nepredvidljive posledice. Ena generacija državljanov bo zapravljen na takšen ali drugačen način. Prihodnost bo prav tako mračna. Vsakdo, vključujoč tisti, ki se nahajajo tisoče kilometrov stran, bo trpel, razlogi za trpljenje pa bodo različni, in sicer kot posledica teroristične grožnje, ekonomskih šokov, nezakonitih migracij ali pa kot posledica ranjene človeške vesti.

Če sta preventiva ter mirno reševanje sporov zares najpomembnejši, tedaj ju moramo vzeti skrajno resno. Slednje vodi Turčijo v njenem trudu na področju mediacije kot so-predsedujoče države Skupini prijateljev mediacije v okviru Organizacije združenih narodov, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter Organizacije islamskega sodelovanja, ter kot gostiteljice programa usposabljanja glede mediacij ter dveh konferenc o omenjeni temi, ki se bosta ta teden odvili v Istanbulu.