O-STA

Orkester Slovenske filharmonije in čelist Daniel Müller-Schott

Daniel Müller-Schott. Foto: Uwe Arens
Kober_Axel. Foto: Susanne Diesner

Spoštovani ljubitelji Slovenske filharmonije,

vljudno vabljeni na četrti koncert Modrega abonmaja.
Koncerta bosta 21. in 22. februarja 2019 ob 19.30
v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije
Axel Kober, dirigent
Daniel Müller-Schott, violončelo

Spored:
Jörg Widmann: Con brio
Joseph Haydn: Koncert za violončelo in orkester št. 1 v C-duru, Hob. VIIb/1
Arnold Schönberg: Pelleas und Melisande / Peleas in Melisanda, op. 5

Uglednega nemškega dirigenta Axela Koberja je poklicna pot peljala prek gledališč v Dortmundu in Mannheimu ter leipziške opere, kjer je deloval kot šef dirigent, do Nemške opere na Renu, katere umetniški vodja je od leta 2009. V Bayreuthu je leta 2013, ob 200-letnici Wagnerjevega rojstva, debitiral z opero Tannhäuser.

Violončelist Daniel Müller-Schott je pozornost glasbene javnosti pritegnil kot 15-letnik z zmago na Mednarodnem tekmovanju Čajkovskega za mlade glasbenike v Moskvi leta 1992. Od takrat je nastopil s številnimi priznanimi orkestri (Berlinski in Seulski filharmoniki, Orkester Gewandhausa, tokijski Simfonični orkester NHK, radijski orkestri iz Berlina, Münchna, Frankfurta, Stuttgarta, Leipziga ...) in dirigenti (Ch. Dutoit, Ch. Eschenbach, I. Fischer, N. Järvi, D. Kitajenko, A. Nelsons, V. Aškenazi, V. Petrenko ...), skladbe so mu posvečali znani skladatelji (A. Previn, P. Ruzicka ...). Na violončelu, ki ga je leta 1727 v Benetkah izdelal Matteo Goffriller, bo interpretiral prvega izmed dveh koncertov za violončelo in orkester Josepha Haydna, častnega člana naše Filharmonične družbe.

Spored odpira delo Con brio sodobnega nemškega skladatelja, dirigenta in klarinetista Jörga Widmanna. Navdih zanj je poiskal v hitrih stavkih še enega častnega člana - Ludwiga van Beethovna, natančneje njegove Sedme in Osme simfonije, katerih temperament je prevedel v lastni glasbeni jezik. Koncert bo sklenila Schönbergova zgodnja simfonična pesnitev Peleas in Melisanda, nastala po dramski predlogi Mauricea Maeterlincka, skoraj sočasno z Debussyjevo istoimensko opero.

Vljudno vabljeni!


Vstopnice:

Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic:

T +386 1 24 17 299/300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T +386 1 24 10 800 www.filharmonija.si, info@filharmonija.si