O-STA

SPEKULANa prelomu upodobitve/At the edge - of the depiction

Od 14. marca do 19. maja 2019 Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta (UP PEF) v Galeriji Loža Koper organizira raziskovalno, kulturno-umetniške dogodke, ki so namenjeni promoviranju kulturno-umetniške produkcije ob strategiji razvoja novih umetniških študijskih programov na UP PEF. Dogodki so usmerjeni v lokalno ozaveščanje in dvigu kakovosti kulturne identitete na sploh. V ta namen so bili k sodelovanju povabljeni relevantni slovenski umetniki, znanstveniki, gospodarstveniki, ugledni profesorji, strokovnjaki z različnih področji, katerim je skupna točka dodana vrednost kreativnega in kognitivnega prispevka, ustvarjalnost, znanost ter opredelitev bodočih specializiranih poklicev.

Ob priložnosti manifestacije znanstveno, kulturno-umetniškega udejstvovanja se izr. prof. dr. Tilen Žbona, akademski slikar in visokošolski učitelj na UP PEF, predstavlja kot vodja in selektor umetniških dogodkov SPEKULA - Na prelomu upodobitve/At the edge of the depiction, ki bodo potekali v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran.

Projekt SPEKULA se bo pričela z odprtjem likovne razstave "Na prelomu upodobitve/At the edge of the depiction", ki zajema pristope dela od klasičnih kanonov upodobitve pa vse do posredovane novomedijske, aktualne kulturne slovenske scene. SPEKULA je skupni imenovalec v smislu opazovanja in produkcijskega akterstva iz različnih zornih kotov, širine podoživljanja, kulturno družbenih kontekstov znotraj vzpostavljenih relacij v komunikaciji in upodobitvi. Predstavlja paradigme in upodobitve znotraj skupine štirih relevantnih avtorjev.

Na ta način projekt predstavlja gibanja upodobitev na slovenskem vse od časov prvih video zapisov, konceptualnih manifestacij, širitve slike-podobe v prostor in interakcijo z gledalcem. Razpon odsevajo relevantni akterji likovne umetnosti, novomedijske in post medijske umetnosti na slovenskem in širšem mednarodnem prostoru v kontekstu interakcije in reorganizirane kognicije podobe in njene dekodifikacije semiotike in dražljaji podoživljanja.

Spekula je prepoznana kot dokument-manifest, v študijske namene iz obdobja, ki se ob uveljavi vizualne umetnosti in novomedijskih pojavov transformira v kolateralni modus znotraj kulturnega udejstvovanja, ustvarjanja in ohranjanja; re_uprizoritev identitete. Interpelacija znanosti in umetnosti v korist ohranjanja in razvoja kulturnih modusov so višji namen upravljanja z lastno identiteto kot vmesnik kognitivnega podaljška, ta način dojemanja upodobitev simbolnih in kontekstualiziranih modelov, odpira nove, ohranja statusne in identifikacijske re-uprizoritvene videne ali na novo ustvarjene kulturne vzorce v širšem kontekstu družbeno politične apreciacije in vpetosti v kontekst narava-kultura-identiteta. Razstava se predstavlja v študijske namene z izborom raziskovanja upodobitev na način raziskovalne produkcije na podlagi znanosti in umetnosti.

Skupinska razstava: SPECULA - Na prelomu upodobitve/At the edge of the depiction.

(Tip razstave: likovna, vizualna, novomedijska umetniška instalacija, manifest-konceptualna shema; družbeni kotekst in teoretična izhodišča vpliva digitalizacije in podoživljanja novomedijskih vsebin v korelaciji z analogno konstruiranim svetom na perceptivni ravni, vizualnih, audiotivnih in haptičnih doživljanj)

Simpozij: Okrogla miza sodelujočih, povabljeni gosti: Andrej Medved, Arne Hodalič, dr. Aleš Vaupotič, dr. Narvika Bovcon, Barbara Borčič, dr. Beatriz Tomšič Čerkez, (Inno Rennew),dr. Boris Kavur, dr. J0onatan Vinkler, Prešernova nagrajenka-Maja Smrekar, dr. Boštjan Bugarič, idr. Predvidene so razprave, predavanja, itd.

Publikacija: publikacija v obliki učnega gradiva, izbor študijskih spisov in umetniških del sodelujočih, relevantnosti in vplivi klasične likovne podobe v odnosu do novomedijskih kulturnih vzorcev kot vpliv na informacijsko družbo 21. stoletja in obravnavo vloge statusa umetnosti oz. umetniškega udejstvovanja.

Sodelujoči avtorji na razstavi:

prof. Srečo Dragan, akad. slik.

prof. Oto Rimele, akad. slik.

mag. Peter Ciuha, akad. slik

Izr. prof. dr. Tilen Žbona, akad. slik.

Prostor: Galerija Loža, v kontekstu sodelovanja med Obalnimi Galerijami in Univerzo na Primorskem, vpetost in udejstvovanje v lokalni in nacionalni prostor.

Datum: (14. Marec -19. maj 2019, dogodek se bo odvijal predvidoma dva meseca, med razstavo, predavanji in okroglo mizo povabljenih profesionalcev in strokovnjakov tako na produkcijski kot teoretični ravni.

Vsi dogodki v okviru projekta:

14. marec 2019 ob 18.00 v Galeriji Loža Koper

RAZSTAVA

SPEKULA - Na prelomu upodobitve / At the edge of the depiction

PETER CIUHA

SREČO DRAGAN

OTO RIMELE

TILEN ŽBONA

20. marec 2019 ob 18.00 v Galeriji Loža Koper

POTOPISNO PREDAVANJE

MOJA FOTOGRAFSKA POT

ARNE HODALIČ

4. april 2019 ob 16.00 v Galeriji Loža Koper

PREDAVANJE

UMETNOST V "SKURNEM" ČASU: MINIMALIZEM IN "GOTICO SFIORITO"

ANDREJ MEDVED

11. april 2019 ob 12.00

v Galeriji Loža Koper

ARTIST TALK / PREDSTAVITVE IN DISKUSIJE o umetnosti v širšem družbenem kontekstu

VABLJENI GOSTJE

dr. ANDREJA KUTNAR, InnoRenew CoE Univerze na Primorskem

dr. ALEŠ VAUPOTIČ, Fakulteta za humanistiko, Univerza v Novi Gorici

dr. NARVIKA BOVCON, urednica revije Likovne besede

dr. BORIS KAVUR, profesor arheologije Univerza na Primorskem

dr. JONATAN VINKLER, glavni urednik založbe Univerze na Primorskem

MAJA SMREKAR, nagrajenka Prešernova sklada/GOLDEN NICA Prix Ars Electronica

18. april 2019 ob 18.00

v Galeriji Loža Koper

OKROGLA MIZA O ARHITEKTURI MESTA KOPER

KOPRSKI OPTIMIZEM

SODELUJEJO

ALENKA KORENJAK, ProstoRož

MAJA IVANIČ, Piranski dnevi arhitekture

TOMAŽ KRIŠTOF, v.d. predsednik ZAPS

MIHA DEŠMAN, odgovorni urednik revije Arhitektov bilten

KRISTINA DEŠMAN, glavna urednica revije Hiše

TINA COTIČ, UP PEF Koper

dr. BOŠTJAN BUGARIČ, UP FHŠ Koper

9. maj 2019 ob 18.00

v Galeriji Loža Koper

OKROGLA MIZA O ZAČASNI RABI PROSTORA V MESTU KOPER

KOPER VMES

SODELUJEJO

ALENKA KORENJAK, ProstoRož

EMIL JURCAN, Zadruga Praksa Pula

SONJA LEBOŠ, UIII Zagreb

TINA COTIČ, UP PEF Koper

REBEKA BRATOŽ GORNIK, UP FHŠ Koper

dr. BEA TOMŠIČ AMON, UL PEF članica uredniškega odbora revije AR

dr. BOŠTJAN BUGARIČ, UP FHŠ Koper

Kontakt

izr. prof. dr. Tilen Žbona, akad. slik.

vodja umetniškega projekta SPEKULA

tilen.zbona@pef.upr.si

Andreja Sopič

samostojna strokovna delavka

andreja.sopic@pef.upr.si

05 66 31 257

031 75 56 81