O-STA

Pomlad, neskončne sanje ...

Tradicionalni večer ruske kulture Gimnazije Celje - Center ob svetovnem dnevu poezije

Že enajsto leto zapored se bo na predvečer svetovnega praznika poezije in prvega pomladnega dne v sredo, 20. 3., ob 19. uri v veliki dvorani Narodnega doma začela prav posebna literarno-glasbeno-plesna prireditev, ki bo potekala pod častnim pokroviteljstvom Veleposlaništva Ruske federacije in s podporo Društva Slovenija Rusija. Posebni gost večera, ki ga bodo pripravili sedanji in nekdanji dijaki Gimnazije Celje - Center (GCC) ter učenci III. OŠ Celje in OŠ Frana Roša, bo veleposlanik ruske federacije nj. eksc. g. Doku Zavgajev, skupaj z njim pa bodo v Celje ta dan prišli tudi številni ugledni gostje s področja politike, diplomacije, kulture in šolstva.

Na pobudo GCC in soorganizatorja večera alumni Društva GCC, ki negujeta medkulturni dialog tudi z aktivnim sodelovanjem v mednarodni organizaciji Unesco ASPnet, bodo letošnji večer ruske besede, glasbe in plesa nastopajoči posvetili poeziji slavnih slovenskih in ruskih poetov. Ruščina je sicer eden izmed devetih tujih jezikov, ki jih poučujejo na GCC, s prihodnjim šolskim letom pa jo bodo lahko dijaki izbrali tudi kot drugi tuji jezik.

"Pomlad, neskončne sanje .../ ВЕСНА - БЕЗ КОНЦА И БЕЗ КРАЮ МЕЧТА" je verz ruskega pesnika Aleksandra Bloka, ki je ponudil rdečo nit več kot 100 ustvarjalcem tega pomladnega večera na osrednjem celjskem kulturnem odru. Za ples in glasbo, ki bosta dopolnila pester preplet slovenske in ruske poezije, bodo poskrbeli Plesna skupina GCC in glasbeniki - Dekliški pevski zbor, FaVoZa, Nonet GCC, solisti in zasedba The Šlagers. Večer se bo, kot je že v navadi, sklenil s kratkim kulinaričnim popotovanjem v daljno Rusijo v stranski dvorani Narodnega doma v Celju.

PRILOGA: Fotografije s prejšnjega večera ruske kulture v Celju (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si