O-STA

Drugi teden pestre mladinske izmenjave

Spoštovana uredništva, cenjene novinarke in novinarji!
Vljudno vabljeni, da nas do petka, 5. 4., obiščete na GCC oz. spregovorite z našimi gosti s Poljske, ki se bodo ta teden mudili v Celju. Skupina bo DANES, 2. 4., obiskala tudi Ljubljano, kjer se bo ob 11h na Ljubljanskem gradu (Restavracija na gradu) sestala z veleposlanikom Poljske v Sloveniji, nj. eksc. Pawłom Czerwińskim. Prav tako vas vabimo, da spregovorite z našimi dijaki, ki so se letos 3- ali 10-mesecev mudili na izmenjavah na Japonskem, Islandiji, v Rusiji, Belgiji in Španiji.


ANA CELJSKA KOT MOTIV ZA NOVO DIJAŠKO IZMENJAVO NA GCC
V soboto se bo zaključila nova mednarodna dijaška izmenjava, ki jo na Gimnaziji Celje - Center pripravljajo v sodelovanju s Zespół szkół ekonomicznych nr 1 iz poljskega Krakova


Na Gimnaziji Celje - Center (GCC) veliko pozornosti posvečajo kvalitetnim odnosom s partnerskimi vzgojno-izobraževalnimi inštitucijami iz Slovenije in tujine. Pri slednjih ne gre le za projekte programa Erasmus+, ampak tudi klasične izmenjave dijakov in učiteljev, ki z eno- ali dvotedenskimi študijskimi obiski spoznavajo druge kulture in šolske sisteme, ob tem pa tudi kulturno-zgodovinske znamenitosti drugih krajev. Že ustaljenim izmenjavam s Kruševcem, Trstom, Nijmegenom in Szegedom so na GCC letos dodali še eno - s Krakovom. Pobuda je tokrat zgodovinska, saj je Ana Celjska (1380-1416), kraljica Poljske in velika kneginja Litve, pokopana v Vavelski katedrali v Krakovu. Od 23. marca do 30. marca so v Krakovu gostili 22 dijakov in 2 profesorici z GCC, 24. marca pa se je začel slovenski del izmenjave, ko se v Celju mudi 24 dijakov in 3 profesorji s Zespół szkół ekonomicznych nr 1 Krakowie.

Tovrstne oblike pouka dijakom prinašajo zlasti znanja in razumevanje drugih kultur, ob tem pa krepijo vrednote strpnosti, solidarnosti, medkulturnega in medgeneracijskega dialoga ter širijo socialno mrežo. V času obiska Krakova so tako dijaki z GCC dodobra raziskali to zgodovinsko mesto in življenje Ane Celjske na Poljskem dvoru, se seznanili s kruto usodo judovskega prebivalstva v času II. svetovne vojne - obiskali židovsko četrt Kazimierz, Schindlerjevo tovarno in koncentracijsko taborišče Auschwitz, solni rudnik Wieliczka, obiskovali pouk z gostitelji in se spoznavali s poljsko kulinariko in kulturo. Tudi "slovenski teden" je pester - na programu je vse od pouka, delavnic na temo medkulturnosti, obiska Pokrajinskega muzeja in Starega gradu Celje, izlet po regiji, ekskurzija v Ljubljano in sprejem pri poljskem veleposlaniku nj. eksc. g. Pawłu Czerwińskemu, pa seveda tudi družabni del kot je obisk Term Laško, pa iskanje skritega zaklada v Celju in team building v novem Escape roomu, ki so ga dober mesec nazaj odprli v podzemlju GCC. Polno je izpolnjen tudi čas, ki ga poljski gostje preživljajo pri družinah gostiteljicah.

Ob Erasmus+ praksi za dijake programa predšolska vzgoja, strateških projektih za mobilnost dijakov in učnega osebja ter že omenjenih "klasičnih" izmenjavah, pa se dijaki GCC aktivno vključujejo tudi v prostovoljske programe Evropske solidarnostne sheme, Voluntariata in Aieseca ter v najstarejši program daljših dijaških izmenjav AFS. Pod okriljem slednjega je letos 6 dijakov z GCC 3- ali 10-mesecev preživelo oz. še preživlja na šolah na Japonskem, Islandiji, v Rusiji, Španiji in Belgiji.

PRILOGA: Fotografija poljsko-slovenske mladinske skupine (arhiv GCC)
Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945