O-STA

Pomladni koncert GCC v čast Vodniku in aprilskim praznikom

Tradicionalni glasbeni pozdrav GCC ob prazniku knežjega mesta letos tudi v znamenju 200-letnice smrti Valentina Vodnika in dnevu upora proti okupatorju

S slavnostnim koncertom, ki bo v četrtek, 25. 4., ob 19. uri v celjskem Narodnem domu, se bodo na Gimnaziji Celje - Center (GCC), letošnji prejemnici srebrnega celjskega grba, tradicionalno poklonili aprilskemu prazniku Mestne občine Celje in dnevu upora proti okupatorju, pa tudi 200-letnici smrti Valentina Vodnika, enega največjih buditeljev slovenskega naroda v začetku 19. stoletja. Nastopili bodo Nonet GCC pod vodstvom Anje Zdolšek, nedavna lavreata mednarodnega tekmovanja v Pragi Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom Davida Preložnika in zasedba The Šlagers z mentorjem Sašem Šoncem ter FaVoZa pod vodstvom Gregorja Deleje. Srednješolcem se bodo na odru pridružili tudi posebni gostje - Otroški pevski zbor OŠ Dramlje pod vodstvom Marije Klančnik. Na koncertnem programu, ki ga bo za arhiv posnel tudi Radio Slovenija, bodo dela iz slovenske glasbene zakladnice.

Ni skrivnost, da Celje slovi po odličnih glasbenikih. Ena najbolj razširjenih ljubiteljskih dejavnosti v mestu je zagotovo še vedno zborovsko petje, za kar skrbijo zlasti na celjskih osnovnih in srednjih šolah, kjer domujejo odlični otroški in mladinski zbori. Mednje sodijo zagotovo tudi zasedbe z GCC, ki so lansko leto praznovale 60-letnico neprekinjenega delovanja in ob tej priložnosti izdale tudi cd-ploščo. Na šoli in v alumni Društvu GCC se lahko pohvalijo kar z devetimi zasedbami, ki uživajo mednarodni sloves, v njih pa letos sodeluje več kot 150 sedanjih in nekdanjih dijakov. Zasedbe odlikuje izjemno pestra koncertna dejavnost na domačih in tujih odrih, sicer pa šola tradicionalno prireja štiri večje koncertne dogodke. Med vrhunce letošnje sezone nedvomno sodijo množični nastop dijakov GCC na Noči Modrijanov 2018, koncert ob 95-letnici skladatelja Jakoba Ježa, praznični koncerti, nedavni večer ruske kulture, zmaga Šlagersov in deklet na tekmovanju Young Bohemia Prague. Glasbeniki se veselijo tudi sodelovanja na zaključnem recitalu violinistke Eve Vrečko 10. 5. v Narodnem domu, majskih nastopov na Ljubljanskem gradu in festivalu Veseli veter, FaVoZa pa tudi tradicionalne turneje ob koncu šolskega leta, ki bo fante tokrat vodila v Srbijo.

Zanimanje dijakov za glasbeno ustvarjanje, pa naj si bo to v različnih zasedbah oz. v glasbenih projektih kot so muzikali in glasbeno-gledališki performansi, je veliko in na šoli, ki se lahko kot edina slovenska srednja šola pohvali z nazivom Kulturna šola 2015-2020, z veseljem ugotavljajo, da iz leta v leto še narašča. Pestri so tudi načrti za prihodnost - že v septembru se bodo vsi glasbeni sestavi podali na turnejo v Berlin, decembra pa jih čaka tudi praznična turneja na Madžarsko.

PRILOGA: Fotografija z lanskega pomladnega koncerta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si