O-STA

Urbana tekača: vedno v akciji

Nadvse aktivna in vedno nasmejana tekača Jasmina Kozina Praprotnik in Urban Praprotnik sta neprestano v akciji. Praznične dni sta izkoristila za družinski obisk sosednjega Medžimurja. Prijetno in aktivno raziskovanje okolice v družbi svojih štirih otrok sta združila s koristnim in gostom LifeClass Term Sveti Martin, ki se kot prve na svetu ponašajo z "run friendly" certifikatom, posvetila kar dve predavanji in eno tekaško delavnico.

Od hoje do teka

Oba sta velika glasnika pozitivnih vplivov gibanja na zdravje in dobro počutje ter predana tekača. Urban je v tem duhu vsem obiskovalcem namenil predavanje o zdravilnih učinkih gibanja ter delavnico za vse, ki lahko hodijo, vendar se še niso prepustili užitkom, ki jih nudi tek. Ob tem je povedal: "Tek žal veliko ljudi povezuje z velikim naporom, z mučenjem. Na delavnici Od hoje do teka pa sem udeležence poučil, kako naj se nekdo, ki več let ni tekel, loti teka. V veliko veselje mi je pripovedovati in prikazati drugačno, človeku prijazno tekaško izkušnjo. Takšen tek nas s svojimi naravnimi obremenitvami zelo dobro neguje. Če redno hodimo, pa bomo s tekom deležni še dodatnih koristi. V naravnem okolju, ki ga nudijo LifeClass Terme Sveti Martin, se človek kar nekako zlije z naravo. Gozdna kopel, ki smo je bili deležni po kopanju v termah, pa je v nas dodatno prebudila hvaležnost do vsakega koraka."

Tekaške legende

Jasmina pa že nekaj časa z veseljem raziskuje radosti, ki jih v teku in s tekom odkrivajo tekaške legende. Po knjigi, ki jo je posvetila neustavljivi tekačici Heleni Žigon, ki se je še pri 86. letih udeležila tekaške prireditve ter prečkala ciljno črto, je letos ponovno izdala knjigo. Tokrat jo je posvetila Kazimiri Lužnik - še eni legendi, ki jo kljub njenim 84 letom redno srečujemo na tekaških prireditvah po Sloveniji. Prav ti dve tekačici sta bili tudi navdih za njeno predavanje o tem, kje v sebi lahko najdemo vrelec mladosti oziroma kaj se lahko naučimo od obeh tekaških legend. "Helena in Kazimira sta pravi super junakinji, ki nas s svojima življenjskima zgodbama lahko spodbudita, da se zazremo vase in ugotovimo, kaj bi lahko izboljšali. In to z veseljem tudi naredimo," je ob koncu z navdušenjem povedala Jasmina.