O-STA

V soboto osrednja slovesnost ob dnevu zmage

Velenje, 9. maj 2019 - Evropske države današnji dan, 9. maj, praznujejo kot dan zmage nad nacizmom in fašizmom. Ta dan v Topolšici praznujejo kot trojni praznik - dan zmage, dan Evrope in krajevni praznik. V počastitev vseh treh praznikov Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj in Krajevna skupnost Topolšica vsako leto pripravimo osrednjo slovesnost ob dnevu zmage, ki bo v soboto, 11. maja, ob 18. uri v zdraviliškem parku v Topolšici. Slavnostni govornik na slovesnosti bo minister za obrambo Republike Slovenije Karl Erjavec. Goste pa bosta pozdravila tudi podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol in župan Občine Šoštanj Darko Menih.

Po scenariju Marka Vezoviška bo prireditev vodil znan slovenski kulturni ustvarjalec Jure Ivanušič. Nastopila bosta tudi Pevski zbor Osnovne šole Karla Destovnika Kajuha in Pihalni orkester Zarja.

9. maj je pomemben dan za svetovni mir, saj je bil tega dne prav v Topolšici pred 74 leti podpisan akt o kapitulaciji nemške vojske v Jugovzhodni Evropi, kar je pomenilo formalni konec druge svetovne vojne v takratni Jugoslaviji in celotni Jugovzhodni Evropi.

Pred slovesnostjo (ob 17.45) se bomo s polaganjem vencev k spominskemu obeležju v spominskem parku v Topolšici poklonili talcem in padlim borcem, žrtvam fašizma v Topolšici, njihovemu spominu in spominu na vse žrtve druge svetovne vojne.

Prijazno vabljeni,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje